Objavljeno u Nacionalu br. 746, 2010-03-02

Autor: Marko Biočina

SLOVENSKA ENERGETSKA EKSPANZIJA

Petrol preuzimanjem tvrtki Kepol i Jadran plin učvršćuje poziciju na hrvatskom tržištu nafte

Preuzimanjem Jadran plina Slovenci kreću i s veleprodajom UNP-a

ČELNI ČOVJEK PETROLA
Aleksandar Svetelšek
ima ambiciozne
planove regionalnog
razvoja poslovanjaČELNI ČOVJEK PETROLA Aleksandar Svetelšek ima ambiciozne planove regionalnog razvoja poslovanjaSlovenska nacionalna naftna kompanija Petrol započela je novi jak investicijski ciklus s ciljem učvršćivanja svog statusa drugog najvećeg distributera naftnih derivata u Hrvatskoj. Petrol trenutačno u Hrvatskoj, kroz vlastitu mrežu i suvlasništvo u tvrtki Europetrol, posjeduje maloprodajnu mrežu od 70-ak postaja i značajne skladišne kapacitete, a te resurse namjerava povećati novim akvizicijama. Tako Petrol trenutačno vodi pregovore o preuzimanju zadarske tvrtke Kepol.


Ta tvrtka je u vlasništvu poduzeća Basic-Invest-Consult iz Klagenfurta, navodno vlasnički povezanog s Hypo Alpe Adria bankom. Preuzimanjem Kepola Petrol bi stekao značajne kapacitete za skladištenje naftnih derivata u zadarskoj luci Gaženica, a s obzirom na vrlo ograničen broj naftnih terminala i skladišta na jadranskoj obali, kompanija bi tako uspjela steći značajnu komparativnu prednost pred tržišnim konkurentima kao što su austrijski OMV ili ruski Lukoil. U tom kontekstu jasno je kako bi preuzimanje Kepola moglo imati značajne posljedice na budući odnos snaga na hrvatskom tržištu naftnih derivata, no među pojedinim hrvatskim naftnim stručnjacima pojavile su se sumnje u to da li Kepolova skladišta posjeduju sve potrebne dozvole. Prema tim informacijama, gradnja tvrtkinih skladišta u luci Gaženica planirana je u sklopu većeg projekta gradnje postrojenja za proizvodnju biodizela.

Petrol za takvo postrojenje nije zainteresiran, no s obzirom na to da se radi o dvama dijelovima istog projekta, nameće se pitanje jesu li u slučaju odustajanja od gradnje tvornice biodizela ishođene dozvole valjane ili ih je potrebno ponovo ishoditi samo za spremnike. Osim pregovora za kupovinu Kepola, Petrol je i na pragu preuzimanja tvrtke Jadran plin iz Drniša, koja se bavi trgovinom ukapljenim naftnim plinom (UNP). Prema neslužbenim informacijama, vlasnik Jadran plina, lokalni drniški poduzetnik Stjepan Grcić, mogao bi uskoro, na ime nenaplaćenih potraživanja, Petrolu prepustiti vlasništvo nad tvrtkom. Pretpostavlja se kako bi Petrol preuzimanjem Jadran plina stekao infrastrukturu potrebnu za efikasnu veleprodaju UNP-a i da bi stoga slovenska kompanija započela jak poslovni razvoj u tom segmentu. Drniška tvrtka posjeduje tisuću prostornih metara skladišnog prostora za UNP na više lokacija, od čega najviše u Unešiću, 300 metara kubnih, a u prošlosti je prodavala i do 200 tona UNP-a mjesečno.

Osim toga tvrtka posjeduje i punionicu plinskih boca, kapaciteta 2 tisuće boca dnevno, a skladište u Unešiću priključeno je na željezničku mrežu. To je iznimno važno jer se željezničkim transportom značajno smanjuju troškovi prijevoza. Analitičari procjenjuju kako bi kupovinom Jadran plina Petrol u vrlo kratkom razdoblju u Hrvatskoj mogao postati vodeći alternativni distributer UNP-a, odnosno najveći tržišni igrač poslije dominantnog Inina Proplina, osobito s obzirom na vlastitu razvijenu maloprodajnu mrežu. Takav scenarij mogao bi se pokazati kao snažan udarac ambicijama ostalih tvrtki koje posluju na UNP tržištu, a posebno Crodux plinu, tvrtki u vlasništvu Ivana Čermaka. Ta tvrtka je uložila značajna sredstva u gradnju modernog terminala za UNP u Sv. Križu Začretju s namjerom da uvoznim plinom osvoji značajan dio tržišta, no kao ozbiljan nedostatak zasad se pokazala činjenica da ne raspolaže nužnom maloprodajnom i veleprodajnom infrastrukturom, kao ni skladišnim kapacitetima na jadranskoj obali, koji bi joj omogućili konkurentnije cijene.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika