10.03.2010. / 14:18

Autor: Boris Bilas

Korupcijska afera trese Sloveniju: Ministar poljoprivrede podnio ostavku

Pogačnik tvrdi kako nije bilo nikakve političke trgovine s Jelinčićem jer "njegove glasove nije trebao", a Zmago se u srijedu javio s priopćenjem u kojem tvrdi da nije bio pritvoren nego je samo pozvan na "informativni razgovor" u policiju

Milan Pogačnik (Foto: delo.si)Milan Pogačnik (Foto: delo.si)Nakon što je jučer postalo jasno kako je slovenski ministar poljoprivrede Milan Pogačnik u središtu policijske istrage zbog korupcije i gospodarskog kriminala, Pogačnik je u srijedu na tiskovnoj konferenciji podnio ostavku.

Pogačnik je svoju odluku iznio javnosti u društvu s premijerom Borutom Pahorom, a ostavku je podnio samo nekoliko dana prije nego što je u parlamentu na dnevnom redu trebala biti rasprava o njegovoj smjeni zbog 'afere bulmastifi'.

"Zbog svih pritisaka kojima sam izložen proteklih tjedana, odlučio sam podnijeti neopozivu ostavku. Jučer je policija izvršila pretres moje kuće i mog ureda u ministarstvu, a sve u sklopu istrage o zemljištu u Murskoj Soboti. Međutim, moram reći kako su svi poslovi oko tog zemljišta bili u skaldu sa zakonom i sve optužbe protiv mene su potpuno neistinite", rekao je sada već bivši ministar poljoprivrede Milan Pogačnik.

Govoreći o tzv. "aferi bulmastifi", zbog koje je protiv njega oporba pokrenula postupak opoziva preko parlamentarne interpelacije, Pogačnik je istaknuo da je od izbijanja te afere bio pod velikim pritiskom, ali da smatra kako su on osobno i njegovo ministarstvo postupili korektno izdajući rješenje o vraćanju agresivnih pasa njihovu vlasniku, kojega su onda psi napali i ubili.

Pogačnik je rekao da je kao ministar morao dopustiti vraćanje pasa nakon što je njihov pokojni vlasnik u postupku pred ustavnim sudom ishodio da mu se psi vrate iako su i ranije napadali ljude.

Premijer Pahor je kazao kako bi ministra podržao da je sve ostalo samo na 'aferi bulmastif', ali da sada kad je riječ o korupciji i gospodarskom kriminalu ministar više ne može računati na njegovu podršku. Pahor je obećao i da će se, usprkos ministrovoj ostavci, obje afere ispitati do kraja.

Pogačnik je jedan od četvorice osumnjičenih koje je policija ispitala u utorak, u cijelu aferu umješan je i poznati slovenski desničar Zmago Jelinčić koji je osumnjičen da je od Milana Pogačnika zahtijevao da mu se osigura zemljište za njegov muzej zrakoplova u Ajdovščini, a u zamjenu za to bi Jelinčičev SNS dao podršku Pogačniku na interpelaciji koja je bila planirana zbog slučaja bulmastifa.

Pogačnik tvrdi kako nije bilo nikakve političke trgovine s Jelinčićem jer "njegove glasove nije trebao", a Zmago se u srijedu javio s priopćenjem u kojem tvrdi da nije bio pritvoren nego je samo pozvan na "informativni razgovor" u policiju.

Na svojim Facebook stranicama Jelinčić je kratko poručio: "Ovdje sam, s vama sam! Ne dam se i čiste sam savjesti!"

Zanimljivo kako je Jelinčić i prije izbijanja ove posljednje afere tvrdio kako će Pogačnik sigurno dati ostavku jer je to jedini način da ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresel izbjegene parlamentarnu raspravu o 'aferi bulmastif', koja bi, prema Zmaginom mišljenju, za nju mogla biti vrlo neugodna.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika