17.03.2010. / 14:50

Autor: Hina

Nevjerojatna optužba iz Izraela: Barack Obama je antisemit

"Ako čujete za nekoga tko je dvadeset godina sjedio u crkvi i slušao antisemitske propovijedi a nije se dignuo i otišao nakon dva tjedna, ne biste li pomislili da se on s tim izjavama identificirao", upitao je Ben-Artzi

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama je antisemit, izjavio je u srijedu šogor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u trenutku napetih odnosa između Izraela i SAD-a zbog izraelske odluke da nastavi graditi stanove u istočnom Jeruzalemu.

"Nažalost, u Americi je na vlasti antisemitski predsjednik", kazao je Hagai Ben-Artzi.

"Danas on to skriva, ali to izlazi iz njega i mislim da to moramo jasno i jednostavno kazati", rekao je Ben-Artzi za izraelski vojni radio.

Izraelski premijer se ogradio od izjava

Ured izraelskog premijera distancirao se od izjava Ben-Artzija, ističući da se Netanyahu "u potpunosti" ne slaže sa svojim šogorom.

Ben-Artzi, brat Netanyahuove supruge, također je rekao da je američki predsjednik dvadeset godina sjedio u crkvi svećenika Jeremiaha Wrighta "koji je antisemit, antiizraelski i antižidovski orijentiran".

"Ako čujete za nekoga tko je dvadeset godina sjedio u crkvi i slušao antisemitske propovijedi a nije se dignuo i otišao nakon dva tjedna, ne biste li pomislili da se on s tim izjavama identificirao", upitao je Ben-Artzi.

Obama se tijekom predsjedničke kampanje distancirao od Wrighta.

Ben-Artzi, desničarski nacionalist, često se ne slaže sa stajalištima svog šogora, izraelskog premijera.

Prošle godine on je od Netanyahua tražio da radije odstupi s dužnosti, nego oslobodi osuđene palestinske zatvorenike u zamjenu za povratak izraelskog vojnika koji je posljednje tri i pol godine zatočen u Pojasu Gaze.

Izrael i SAD trenutačno su u lošim odnosima zbog izraelske odluke da u istočnom Jeruzalemu sagradi 1600 novih stanova.

Obamina administracija osudila je tu odluku neuobičajeno oštrim jezikom.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika