23.03.2010. / 14:52

Autor: Martina Čizmić

Pahor: Spreman sam na sebe preuzeti odgovornost za neraspisivanje referenduma

Što se tiče pitanja referenduma, Pahor kaže kako je pravo svih građana tražiti raspisivanje obvezujućeg referenduma, no on se toga ne boji

Borut PahorBorut PahorSlovenski Ustavni sud donio je odluku prema kojoj je Arbitražni sporazum, potpisan u studenom između Slovenije i Hrvatske u skladu sa Ustavom Slovenije. Time je omogućen daljnji postupak njegove ratifikacije u slovenskom parlamentu.

Iako je slovenska javnost očekivala da će se suci Ustavnog suda pozabaviti i pitanjem potrebne većine za izglasavanje ratifikacije tog sporazuma, oni su taj dio u potpunosti izostavili iz odluke. Neki pravni stručnjaci smatraju kako će takva odluka dovesti do problema u slovenskom parlamentu. Naime, prvo će sa običnom većinom potvrditi arbitražni sporazum, a potom sa dvotrećinskom mijenjati Ustav.

Pahor zadovoljan odlukom

Pahor je u razgovoru za radio postaju Val 202 rekao kako je zadovoljan odlukom Ustavnog suda.

"Dosegli smo razjašnjenje jednog elementarnog pitanja koje je postavljeno nakon potpisivanja Arbitražnog sporazuma. Proces ratifikacije tog sporazuma može krenuti dalje", rekao je Pahor te dodao kako će razgovarati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka koje su uložile zahtjev za raspisivanjem savjetodavnog referenduma.

"To je njihovo pravo. No, ukoliko bi se ti zastupnici i zastupnice složili, ja sam kao predsjednik Vlade spreman preuzeti na sebe odgovornost da idemo u parlament sa ratifikacijom tog sporazuma, bez prethodnog savjetodavnog referenduma. Shvaćam da bi mi tada neki mogli reći da prebacujem odgovornost na druge, no to nije slučaj. Nemam razloga prebacivati odgovornost ni na koga. No, moram istaknuti jednu stvar, a nju je istaknuo i Ustavni sud. Imamo sporazum koji ne određuje granicu, već imamo sporazum koji određuje način za mirno rješavanje tog graničnog pitanja", istaknuo je Pahor.

Dodao je kako je po njegovom mišljenju to velik uspjeh ne samo Slovenije, već i Hrvatske ali i cijele regije, da su dvije države uspjele jedno tako osjetljivo pitanje riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Parlamentarci podijeljeni oko raspisivanja referenduma

Što se tiče pitanja referenduma, Pahor kaže kako je pravo svih građana tražiti raspisivanje obvezujućeg referenduma, no on se toga ne boji.

Među parlamentarnim strankama mišljenje je podijeljeno. Oporba i dalje zahtjeva savjetodavni referendum, dok su predstavnici LDS-a zadovoljni odlukom i smatraju da referendum nije potreban jer i tako nije obvezujući za parlamentarce koji će o sporazumu glasovati. Istog su mišljenja i predstavnici DeSUS-a koji su članovi vladajuće koalicije.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika