23.03.2010. / 16:43

Autor: Martina Čizmić

Obama potpisao zakon o zdravstvenom osiguranju: Započinje novo doba za Ameriku

"Značajno je što je Kongres izglasao ovaj zakon baš ovog tjedna. Početak proljeća, početak je novog doba u američkoj povijesti. Iako Senat još mora izglasati neke izmjene u ovome zakonu, uvjeren sam da će to obaviti brzo i jednostavno", rekao je Obama neposredno prije potpisivanja zakona

Obama potpisuje zakon o zdravstvenom osiguranjuObama potpisuje zakon o zdravstvenom osiguranjuSvečanom ceremonijom u Bijeloj kući, američki predsjednik Barack Obama potpisao je novi zakon o zdravstvenom osiguranju kojim će svi Amerikanci dobiti zdravstveno osiguranje. Zakon koji je proteklih mjeseci izazivao mnoge kontroverze izglasan je u ponedjeljak tijesnom većinom u Kongresu.

Podpredsjednik Joe Biden je u uvodnoj riječi istaknuo kako je ovo tek prvo od obećanja koje je Barack Obama dao u svojoj predsjedničkoj utrci, a koje je napokon zaživjelo.

"Potpisivanjem ovog zakona, osigurati ćemo bolji život za buduće generacije Amerikanaca", rekao je dobro raspoloženi Barack Obama.

"Značajno je što je Kongres izglasao ovaj zakon baš ovog tjedna. Početak proljeća, početak je novog doba u američkoj povijesti. Iako Senat još mora izglasati neke izmjene u ovome zakonu, uvjeren sam da će to obaviti brzo i jednostavno", rekao je Obama neposredno prije potpisivanja zakona.

Istakno je kako će puna primjena zakona potrajati nekoliko godina, ali već će ove godine započeti sa uvođenjem zdravstvenog osiguranja za desetke tisuća Amerikanaca koji to do sad nisu mogli imati. Posebno je istaknuo što osiguravajuća društva neće više moći prekinuti osiguranje kada se osiguranik razboli.

U sljedeća dva desetljeća smanjiti će se i deficit države, jer će se smanjiti troškovi koje je federalna vlada do sad pokrivala.

Zahvalio se svim predstavnicima u Kongresu koji su se zalagali za zdravstvenu reformu, rekavši da im neće biti zahvalne samo sadašnje generacije, već i buduće generacije Amerikanaca.

"Potpisujem ovaj zakon u ime moje majke, koja se do posljednjeg dana, dok se borila protiv raka, svađala sa osiguravajućim društvima", rekao je Obama te nabrojao još nekoliko predstavnika do sad ugroženih skupina, koje će ovim zakonom imati pravo na zdravstveno osiguranje.

Inače, Obama je zakon potpisao sa 20 nalivpera koje će podijeliti kao suvenire.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika