23.03.2010. / 18:22

Autor: Martina Čizmić

Korak naprijed: Grčka bi mogla pristati na ime "Sjeverna Makedonija"

"Očekujem da politički lideri Makedonije promijene pristup i dođu za pregovarački stol UN-a sa konstruktivnim prijedlogom. Ukoliko ima političke volje, problem će se riješiti", rekao je Drucas

Nikola GruevskiNikola GruevskiČini se kako je na vidiku rješenje spora između Makedonije i Grčke oko imena te bivše jugoslavenske republike. Nakon što su se godinama u međunarodnim udruženjima i savezima predstavljali kao "Bivša jugoslavenska republika Makedonija", iz Grčke dolaze signali kako bi ime "Sjeverna Makedonija" bilo prihvatljivo.

Tako barem tvrdi zamjenik grčkog šefa diplomacije Dimitris Drucas, a prenosi atenska tv-postaja Sky. Drucas nije precizirao kada bi se problem oko imena mogao riješili, ali je ponovio da Grčka želi rješenje.

"Očekujem da politički lideri Makedonije promijene pristup i dođu za pregovarački stol UN-a sa konstruktivnim prijedlogom. Ukoliko ima političke volje, problem će se riješiti", rekao je Drucas.

Podsjetimo, to je prvi pozitivni signal iz Grčke, a koji dolazi samo dva dana prije predviđenog sastanka makedonskog premijera Nikole Gruevskog i grčkog kolege Jorgosa Papandreua u Bruxellesu.

Makedonija i Grčka se od 1991. godine spore oko imena, jer ga Grčka smatra dijelom svog kulturnog naslijeđa i ne želi da se narod neke druge zemlje naziva tim imenom.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika