23.03.2010. / 19:51

Autor: Martina Čizmić

Economist: Srbija je uništila pokušaj ujedinjenja Balkana

"Za nekoliko mjeseci trebao bi se održati veliki summit EU-Balkan. Ukoliko Srbija ponovno ne bude sudjelovala, posljedice bi mogle biti pogubne. Mnogo moćnih glasova u EU, žele vidjeti pauzu u proširenju unije nakon ulaska Islanda i Hrvatske. Neće im smetati ukoliko Tadić i dalje bude stavljao Kosovo ispred ulaska u EU. Ukoliko se to dogodi, Srbija, koja je davno izgubila Kosovo, mogla bi izgubiti i EU", zaključuje Economist

Da li je Boris Tadić ne dolaskom u Brdo okrenuo leđa ne samo susjedima nego i EU?Da li je Boris Tadić ne dolaskom u Brdo okrenuo leđa ne samo susjedima nego i EU?Konferencija koja se proteklog vikenda održala u Brdu kod Kranja postala je vijest ne samo dana nego i tjedna. Svoj osvrt dao je i britanski list "The Economist" koji u svom ovotjednom izdanju ističe kako je "balkanski summit propao zbog Srbije".

Ističu kako je summit rezultat "zatopljenja odnosa između Hrvatske i Slovenije", a citiraju i izjavu slovenskog predsjednika Danila Tuerka koji je rekao da "postoji eksplozija sreće između Hrvatske i Slovenije".

No, Economist ističe, kamen spoticanja je Kosovo.

"Uz pomoć nekih moćnih zemalja poput Rusije, Kine i Španjolske, Srbija je zadržala Kosovo podalje od UN-a i drugih međunarodnih organizacija", ističe list.

"Problem je bio u visokom profilu summita. Brdo je pred Tadića postavilo težak izbor. Da je sudjelovao, Srbi kod kuće vidjeli bi snimku njega kako sjedi za stolom sa Hashimom Thacijem, premijerom Kosova, što bi impliciralo da njih dvojica razgovaraju kao ravnopravni. No, nedolazak bi Srbiju obilježio kao regionalnog nasilnika koji odbija prihvatiti realnost Kosovske nezavisnosti. Na kraju Tadić je odlučio kako domaća publika treba odlučnog predsjednika, i ostao kod kuće. Njegovim primjerom poslužili su se i Van Rompuz te Moratinos te tako minirali sastanak", ističe Economist.

Dodaju da je Tadić miniranjem sastanka na Brdu dobio bitku, ali ne i rat. Upozoravaju i kako bi se slovenska vlada mogla 'osvetiti' usporavanjem srbijanskog puta u EU.

"Za nekoliko mjeseci trebao bi se održati veliki summit EU-Balkan. Ukoliko Srbija ponovno ne bude sudjelovala, posljedice bi mogle biti pogubne. Mnogo moćnih glasova u EU, žele vidjeti pauzu u proširenju unije nakon ulaska Islanda i Hrvatske. Neće im smetati ukoliko Tadić i dalje bude stavljao Kosovo ispred ulaska u EU. Ukoliko se to dogodi, Srbija, koja je davno izgubila Kosovo, mogla bi izgubiti i EU", zaključuje Economist.

Vezane vijesti

Strože prema nacionalnim proračunima

Strože prema nacionalnim proračunima

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću,… Više

Komentari

registracija
28/9/09

bgdn, 24.03.10. 12:30

upropastila da da.. uzeli joj kosovo pa ajd da se druzimo...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika