30.03.2010. / 08:55

Autor: Hina

Iran nagovara BiH da se suprotstavi novim UN-ovim sankcijama za Teheran?

"Avazovi" izvori tvrde kako su predstavnici brojnih država već kontaktirali misiju BiH pri UN u pokušaju da doznaju kakvo bi stajalište Sarajevo zauzelo pri mogućem glasovanju o sankcijama

Iranski predsjednik Mahmoud AhmadinejadIranski predsjednik Mahmoud AhmadinejadIran pokušava iskoristiti svoj utjecaj na vlasti Bosne i Hercegovine kako bi tu zemlju naveo da se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda suprotstavi izglasavanju sankcija kojima zapadne zemlje prijete režimu u Teheranu zbog razvijanja nuklearnog programa, piše u utorak sarajevski "Dnevni avaz".

List navodi kako je iranska vlada u Sarajevo već poslala popis argumenata zbog kojih bi se BiH trebala suprotstaviti očekivanom izglasavanju sankcija.

Već tjednima u Ujedinjenim narodima, podsjeća list, traju neformalne konzultacije o mogućim posljedicama razvitka iranskog nuklearnog programa. Sankcijama koje predlažu zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim državama za sada se protive Kina i Rusija no nije isključeno da te države odustanu od veta na moguću rezoluciju Vijeća sigurnosti UN. U takvom slučaju jačao bi diplomatski pritisak na nestalne članice Vijeća sigurnosti među kojima je trenutačno i BiH .

"Avazovi" izvori tvrde kako su predstavnici brojnih država već kontaktirali misiju BiH pri UN u pokušaju da doznaju kakvo bi stajalište Sarajevo zauzelo pri mogućem glasovanju o sankcijama.

Ukoliko bi se ispostavilo kako stajalište BiH ne bi bilo presudno za izglasavanje sankcija, Sjedinjene Države bi navodno imale razumijevanja i za suzdržanost Sarajeva tijekom glasovanja imajući u vidu važnost koju BiH pridaje odnosima s Iranom.

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg sljedećeg će tjedna doputovati u Sarajevo a glavni povod za to su najavljeni pregovori s čelnicima političkih stranaka iz BiH o mogućim ustavnim reformama.

Lokalni mediji očekuju kako bi se u tom slučaju i pitanje sankcija protiv Irana moglo naći u središtu pozornosti tijekom Steinbergovih kontakata s bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu "Avazu" je potvrđeno tek kako su SAD u povodu rasprave koja se o Iranu vodi u Ujedinjenim narodima već kontaktirale s vlastima BiH i to "na najvišoj razini".

Potvrđeno je i to kako će Steinberg tijekom boravka u Sarajevu s predstavnicima vlasti BiH razgovarati "o raznim pitanjima".

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika