30.03.2010. / 18:24

Autor: Hina

Tko zna, zna: Iz pretpristupnog programa EU-a na prijevaru "izvukao" milijun kuna

Poduzetnik je oštetio i pretpristupne fondove, ali i državu, jer je ona u financiranju sudjelovala sa 25 posto

Poduzetnik je varao u planu investicijaPoduzetnik je varao u planu investicijaZagrebačko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je 52-godišnjeg direktora tvrtke koja je 2007. navodno na prijevaru iz europskog pretpristupnog programa SAPARD-a nezakonito "izvukla" više od milijun kuna.

Osim direktora za prijevaru u gospodarskom poslovanju optužena je i sama tvrtka.

Pedesetdvogodišnji T.J. optužen je da se kao direktor neimenovane tvrtke u travnju 2007. prijavio za sredstva iz pretpristupnog programa za poljoprivredu i pritom priložio lažan poslovni plan. Naime, optuženik je naveo da njegovo ulaganje u nabavu opreme za preradu voća i povrća iznosi 8,6 milijuna kuna, no u tu je svotu uvrstio i opremu vrijednu dva milijuna kuna koja je plaćena dobavljaču, ali nikada nije dobavljena pa je zapravo ulaganje iznosilo oko 6,6 milijuna kuna.

Dva mjeseca poslije Ravnateljstvo za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi pri ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva optuženiku je dodijelilo 4,3 milijuna kuna potpore, što je 50 posto ukupnih izdataka prikazana ulaganja. Od toga je 75 posto financirano iz sredstava Europske unije, a 25 posto su državna sredstva.

Isti je dan to ravnateljstvo s optuženom tvrtkom sklopilo ugovor, nakon čega je sredinom listopada 2007. s računa ministarstva financija toj tvrtki isplaćena potpora.

Odvjetništvo smatra da je tvrtka pritom nezakonito dobila nešto više od milijun kuna jer je stvarno ulaganje iznosilo 6,6 milijuna kuna pa je potpora trebala iznositi 3,3 milijuna kuna, a ne 4,3 milijuna.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo objavilo da je u tijeku istraga "Lora 3"

Državno odvjetništvo objavilo da je u tijeku istraga "Lora 3"

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je danas na svojim web stranicama sažeti prikaz postupanja u vezi s počinjenim kaznenim djelima… Više

Komentari

registracija
8/11/06

Willie, 30.03.10. 23:04

... pa šta, ionako se već nude "studiji" ili kursevi kako napraviti dobar projekt i izvuči lovu (ne znam samo preko koga i kako?) od EU. Naravno, cijena je po polazniku ca. 17-18.000. kn.
To nije prijevara? Nije dok se, naknadno nakon hrpu uplata :), ne otkrije. Baš smo zabavna država. ;))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika