02.04.2010. / 11:23

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Žestoke kritike na Pahorov račun: Pozivi na ostavku sve češći

Ključna razlika između uspješnih i neuspješnih država jest u tome imaju li politički sustav koji omogućava da se cijelo društvo suoči s izazovima ili ga nema, navodi Delo

Slovenski premijer na udaru žestokih kritikaSlovenski premijer na udaru žestokih kritikaU Sloveniji je sve više kritika na račun "neodlučnosti" premijera Boruta Pahora da poduzme odlučne političke i gospodarske mjere za izlazak zemlje iz krize - vodeći mediji u petak su ironizirali njegovu izjavu da sebe smatra "sposobnim kriznim menadžerom", a pojavili su se i komentari da bi trebao razmisliti o ostavci.

Ljubljansko "Delo" navodi kako su najnovija predviđanja da će Slovenija u ovoj godini ostvariti rast BDP-a od samo 0,6 posto prisilile Pahora da već sada najavi potrebu pojačane štednje i rebalans državnog proračuna. No, Pahorova izjava da sebe smatra "sposobnim kriznim menadžerom", koju je dao uz priznanje da će ova godina u gospodarstvu biti možda i teža od lanjske recesijske, graniči s prvoaprilskom šalom, ocjenjuje u komentaru u petak vodeći slovenski dnevni list.

Skepsa prema reformama

"Ova će godina za Sloveniju biti u mnogo čemu teža od lanjske recesijske. Došao jer kraj iluzijama o brzom izlasku iz krize: rezerve su potrošene, građevinski sektor je na koljenima, banke se tresu zbog slabih kreditnih plasmana, a ranjivost slovenskog gospodarstva sve je veća", navodi "Delo".

List u vodećem komentaru izražava veliku skepsu u pogledu sposobnosti sadašnje koalicijske vlade da provede najavljene reforme, osobito mirovinsku i zdravstvenu jer joj se, kako pojašnjava, protive i neke stranke u vladi, među njima Socijalni demokrati (SD), čiji je Pahor predsjednik.

Prikazati pravo stanje

Najmanje što bi Pahor i njegova vlada trebali učiniti jest da građanima prikažu pravo stanje i zajamče da najava reformi nije prazna retorika. Ključna razlika između uspješnih i neuspješnih država jest u tome imaju li politički sustav koji omogućava da se cijelo društvo suoči s izazovima ili ga nema, navodi vodeći slovenski list.

Još oštriji je u svojim ocjenama ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji u uredničkom komentaru navodi da bi Pahor morao razmisliti o ostavci.

"Već lani je postalo jasno da ova vlada nije vlada koja se zna suočiti s krizom, no sada je većina građana izgubila povjerenje u to da vlada zna što radi. Pahorova vlada nije operativna i ne želi preuzeti odgovornost, nema strategije i zato stalno improvizira, ministri se po uzoru na predsjednika vlade bave manje važnim stvarima, a Pahor nerealnim obećanjima izaziva nepovjerenje i apatiju", navodi ljubljanski "Dnevnik" u komentaru u čijem naslovu tvrdi da je "došlo vrijeme da Pahor ode".

Stanje sve teže

Dok Pahor govori o gospodarskom oporavku za nekoliko godina i o Sloveniji kao "europskoj gazeli", stanje je sve teže, koalicijska vlada sve više djeluje nekoordinirano i kao skup različitih interesnih skupina te se Pahor, više nego državnim stvarima, bavi usklađivanjem stranačkih i lobističkih interesa, navodi se u komentaru.

Tu situaciju neće prevladati niti moguća rekonstrukcija vlade, a niti razmišljanja o "velikoj koaliciji" Pahora s nekadašnjim premijerom i šefom sadašnje oporbe Janezom Janšom, navodi list. "Ključno je pitanje bi li bilo dovoljno zamijeniti nekoliko članova sadašnjeg vladajućeg orkestra ili je došlo vrijeme da se zamijeni i sam dirigent", navodi "Dnevnik".

Zbog toga što u Pahorovoj koaliciji lijevog centra jačaju "neformalne mreže" kao i zbog pogoršavanja socijalnog stanja u društvu ugled politike sve više pada, a rastu "populizam i netolerancija", dodaje list u komentaru. "Dnevnik" u komentaru zaključuje da "sve veći gubici u gospodarstvu i sve veći broj nezaposlenih svjedoče da više nema vremena za eksperimente u okviru sadašnje političke elite" te da je "Sloveniji potrebna nova generacija političara".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika