03.04.2010. / 10:08

Autor: Hina

Kremlj: Moskva i Washington će nastaviti razgovore o obrani

Novi ugovor START koji će naslijediti sporazum potpisan 1991. koji je istekao 5. prosinca 2009. potpisat će predsjednici Rusije Dmitri Medvedev i SAD-a Barack Obama 8. travnja u Pragu

Barack Obama i Dmitrij MedvedevBarack Obama i Dmitrij MedvedevRusija i Sjedinjene Države nastavit će razgovore o pitanjima proturaketne obrane nakon potpisivanja novog sporazuma o rusko-američkom nuklearnom razoružanju START koje je predviđeno za sljedeći tjedan, rekao je u petak jedan visoki dužnosnik Kremlja.

"Ruski i američki predsjednici su odmah na početku dogovorili da će tema novog sporazuma biti strateško ofenzivno naoružanje", rekao je diplomatski savjetnik Dmitrija Medevdeva Sergej Prihodko, prenose ruske agencije.

Novi ugovor START koji će naslijediti sporazum potpisan 1991. koji je istekao 5. prosinca 2009. potpisat će predsjednici Rusije Dmitri Medvedev i SAD-a Barack Obama 8. travnja u Pragu.

Rusija se protivi američkim planovima izgradnje proturaketnog štita u istočnoj Europi iako Washington tvrdi da on neće biti usmjeren protiv Rusije. Moskva je dugo inzistirala na potrebi da sporazum navodi obvezujuću pravnu vezu između ofenzivnog i defenzivnog naoružanja.

Prihdoko je ponovio da si Rusija zadržava pravo povlačenja iz sporazuma ako američka proturaketna obrana zaprijeti njihovim nacionalnim interesima.

Novi sporazum ograničit će broj razmještenih strateških nuklearnih bojnih glava na 1.550 sa svake strane, što je smanjenje za 30 posto prema 2.200 bojnih glava iz sporazuma START I, koji je bio na snazi od 1991. do kraja 2009. godine. Sporazum uključuje stroge mjere provjere, koje će omogućiti dvjema stranama da nadziru sve aspekte njegove primjene.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika