03.04.2010. / 10:22

Autor: Hina

Karzaijevi komentari sve više zabrinjavaju Bijelu kuću

Karzai je optužio veleposlanstava u Kabulu da su pokušala podmititi članove izborne komisije, a bivšeg zamjenika šefa misije UN-a Peter Galbraitha da je orkestrirao prijevare

Hamid Karzai i Barack ObamaHamid Karzai i Barack ObamaBijela kuća u petak je javno ukorila afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, zbog oštre kritike zapadnih zemalja i UN-a koje je optužio za namještanje izbora, nazivajući njegove izjave "istinski zabrinjavajućim" i tražeći "pojašnjenje" od Kabula.

Karzai je optužio zapadne vlade koje imaju snage u njegovoj zemlji, UN, te američke i britanske medije, da stoje iza prevare kako bi mu se uskratila pobjeda na prošlogodišnjim izborima.

"Na izborima je bilo raširenih prevara, ali njih nisu počinili Afganistanci nego stranci", rekao je Karzai.

Karzai se ograđuje od SAD-a

Samo nekoliko dana nakon sastanka s predsjednikom Barakom Obamom, Karzai se u govoru emitiranom u četvrtak na lokalnoj televiziji želio ograditi od svojih američkih pokrovitelja, upozorivši da se koalicijske snage može gledati i kao osvajače, a ne osloboditelje njegove zemlje.

"Očito su neki od komentara predsjednika Karzaija problematični. Oni su razlog za stvarnu i istinsku zabrinutost", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

"Mi tražimo pojašnjenje od predsjednika Karzaija o prirodi nekih od njegovih primjedbi", rekao je Gibbs, ističući ogromni američki vojni i politički angažman u Afganistanu.

"Predsjednik (Obama) je bio vrlo jasan prema predsjedniku Karzaiju tijekom vikenda, govoreći o potrebnim koracima za poboljšanje upravljanja i korupcije", rekao je Gibss.

Posjet Bijeloj kući za sada ostaje

Na pitanja o planiranom Karzaijevu posjetu Bijeloj kući 12. svibnja, kazao je kako je on "za sada" na rasporedu.

Karzai je optužio veleposlanstava u Kabulu da su pokušala podmititi članove izborne komisije, a bivšeg zamjenika šefa misije UN-a Peter Galbraitha da je orkestrirao prijevare.

Galbraith je dobio otkaz u misiji UN-a jer je optužio Karzaija da stoji iza lažiranja izbora i krađe čak 30 posto glasova.

Galbraith, američki veleposlanik u Hrvatskoj 1990-ih, rekao je u petak da su Karzaijevi komentari "apsurdni" i suprotni "zdravom razumu", te kako pokuju da on ne uzima za ozbiljno Obamina upozorenja.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika