06.04.2010. / 15:32

Autor: Hina

Pahor Steinbergu predstavio ideju tajništva za regionalnu suradnju

Steinberg je nakon razgovora s Pahorom pohvalio inicijative slovenske vlade za jačanje regionalne suradnje, a posebno proces koji je započet nedavnim susretom na Brdu kod Kranja čelnika država jugoistočne Europe, koji su organizirale slovenska i hrvatska vlada

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor najavio je u utorak u Ljubljani, na rubu sastanka s pomoćnikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom, inicijativu za osnutak administrativnog tajništva za suradnju država u jugoistočnoj Europi, kao rezultat procesa pokrenuta na nedavnu susretu čelnika tih država na Brdu kod Kranja.

Pahor je nakon susreta sa Steinbergom rekao da je američkom gostu predstavio slovenske ocjene o stanju na "zapadnom Balkanu", a posebice u BiH, te inicijativu suradnje u susjedstvu pokrenutu nedavnom konferencijom na Brdu kod Kranja, koju podupire američka administracija.

U okviru toga procesa, što su ga u početku godine potaknuli Pahor i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, potkraj travnja trebao bi se održati sastanak ministara prometa kojemu bi nazočili ministri iz svih država obuhvaćenih tim procesom, uključivo Srbiju koja nije sudjelovala na nedavnoj konferenciji, naveo je Pahor.

Istaknuta važnost arbitražnog sporazuma

Uz to, Pahor je najavio da će zajedno s Jadrankom Kosor na sljedećem sastanku čelnika tih država predstaviti ideju o osnivanju manjeg tajništva za vođenje administrativnih poslova "procesa Brdo". Riječ je o procesu stalnoga dijaloga predstavnika nekolicine država jugoistočne Europe u cilju regionalnog zbližavanja i institucionalne suradnje.

Tajništvo bi imalo sjedište u Sloveniji, rekao je Pahor.

Steinberg je u Ljubljani, na početku svoje turneje po državama jugoistočne Europe, razgovarao s Pahorom o stanju u susjedstvu, pri čemu je posebno istaknuo i važnost slovensko-hrvatskog arbitražnog sporazuma.

Osim s Pahorom, Steinberg se odvojeno sastao s ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom te vodećim oporbenim čelnikom Janezom Janšom.

Steinberg je nakon razgovora s Pahorom pohvalio inicijative slovenske vlade za jačanje regionalne suradnje, a posebno proces koji je započet nedavnim susretom na Brdu kod Kranja čelnika država jugoistočne Europe, koji su organizirale slovenska i hrvatska vlada.

Steinberg je na konferenciji za novinare nakon susreta s Pahorom rekao da je slovensko-hrvatski arbitražni sporazum izrazit znak privrženosti Slovenije politici suradnje sa susjednim državama i njezine potpore procesu integracije cijelog područja u euroatlantske sustave. Pohvalio je i doprinos Slovenije operaciji NATO-a u Afganistanu.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika