07.04.2010. / 07:28

Autor: Hina

Pahoru se trese stolica: Janša predlaže prijevremene izbore u Sloveniji

Pahorovu izjavu od petka kada je za Slovensku televiziju rekao da ne razmišlja o ostavci i da je izgledno da će njegova koalicija na redovnim izborima kroz dvije godine osvojiti još jedan mandat Janša je ocijenio kao nerealnu

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaSlovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša u utorak je, komentirajući stanje u državi i nesporazume u vladajućoj koaliciji lijevog centra, iznio ocjenu da bi bilo najbolje da se na jesen održe prijevremeni parlamentarni izboru.

"Nakon izbora došlo bi do novog stanja, boljeg sastava parlamenta i formirala bi se svježa ekipa", rekao je Janša novinarima u Mariboru, gdje je boravio na predavanju tibetanskog duhovnog vođe Dalaj lame.

Komentirajući nesporazume u vladajućoj koaliciji i razmišljanje Liberalnih demokrata (LDS) da napuste sadašnju vladajuću koaliciju, Janša je kao predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), najjače oporbene stranke u sadašnjem sastavu parlamenta, rekao da bi bilo najbolje da vlada premijera Boruta Pahorova ostane na vlasti još nekoliko mjeseci, uz uvjet da se koncentrira na prave probleme u državi, te da se za jesen zajedno sa redovnim lokalnim izborima raspišu i prijevremeni parlamentarni izbori.

Pahorovu izjavu od petka kada je za Slovensku televiziju rekao da ne razmišlja o ostavci i da je izgledno da će njegova koalicija na redovnim izborima kroz dvije godine osvojiti još jedan mandat Janša je ocijenio kao nerealnu.

Na parlamentarnim izborima 2008. Socijalni demokrati (SD) koje vodi Pahor osvojili su samo jedan mandat više u parlamentu od Janšine Slovenske demokratske stranke, ali je kako pokazuju ispitivanja javnog mnijenja popularnost stranke sadašnjeg premijera, a i ostalih stranaka vladajuće koalicije zadnjih mjeseci u velikom padu.

Spor oporavak gospodarstva nakon lanjskog pada nacionalnog BDP-a za 7,8 posto, te nesporazumi i polemike u strankama vladajuće koalicije doveli su zadnjih tjedana do serije negativnih ocjena vlade i Pahora osobno u vladi inače sklonim medijima, pa i ocjena da bi trebao razmišljati o svojoj ostavci.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika