07.04.2010. / 07:30

Autor: Hina

Bijela kuća razmatra otkazivanje Karzaijeva posjeta

Bivši UN-ov izaslanik za Afganistan, Peter Galbraith, doveo je u pitanje Karzaijevu "mentalnu stabilnost" sugerirajući da on možda koristi drogu

Hamid Karzai svojim je izjavama razljutio Bijelu kućuHamid Karzai svojim je izjavama razljutio Bijelu kućuNiz zabrinjavajućih izjava afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, potaknuo je Bijelu kuću da u utorak izjavi kako će razmotriti otkazivanje njegova posjeta Washingtonu 12. svibnja i sastanka s predsjednikom Barackom Obamom ukoliko se takve izjave nastave.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je novinarima kako bi "sigurno procijenili bi li takav sastanak bio konstruktivan, ako se i dalje nastave primjedbe predsjednika Karzaija".

Na pitanje je li Karzai saveznik SAD-u, Gibbs je kazao samo da je on demokratski izabrani čelnik Afganistana, dok je njegove izjave opisao kao "uznemirujuće".

Karzai koristi drogu?

Bivši UN-ov izaslanik za Afganistan, Peter Galbraith, u utorak je doveo u pitanje Karzaijevu "mentalnu stabilnost" sugerirajući da on možda koristi drogu.

U intervjuu za TV mrežu MSNBC Galbraith je Karzaija opisao kao "neuravnoteženog" i "emotivnog".

Galbraith je također pozvao predsjednika Obamu da znatno ograniči Karzaijevu moć imenovanje dužnosnika u Afganistanu, sve dok ne dokaže da je pouzdan partner SAD-a.

"On je sklon tiradama. Može biti vrlo emotivan, djeluje impulzivno. U stvari, neki od 'insidera' iz predsjedničke palače su rekli kako on ima određenu sklonost za neke od najunosnijih afganistanskih izvoznih proizvoda", rekao je Galbraith, očito aludirajući na opijum i heroin, čiji je Afganistan najveći svjetski proizvođač.

Na pitanje je li želio reći da Karzai ima problema sa zloporabom droga, Galbraith je odgovorio: "Postoje izvješća o tome. Ali što god da je uzrok, stvarnost je da on može biti vrlo emotivan".

Galbraith, koji je intervjuiran za MSNBC u TV prijenosu iz Norveške, 1990-ih godina je bio američki veleposlanik u Hrvatskoj.

U rujnu 2009., smijenjen je s dužnosti zamjenika voditelja misije UN-a u Afganistanu, nakon što je otvoreno optužio svog šefa, norveškog diplomata Kai Eidea, za prikrivanja izborne prijevare u korist aktulnog predsjednika Karzaija.

Galbraith je tada tvrdio da je u korist Karzaija, koji je imenovao većinu članova izborne komisije, na izborima u kolovozu lažirano oko 30 posto glasova.

Karzai tvrdi da su izbori regularni, ali postojala je prijevara

Karzai je uporno negirao da su izbori lažirani, da bi prije nekoliko dana izjavio kako je postojala izborna prijevara, ali je za nju optužio Zapad. Galbraitha i umirovljenog francuskog generala Philippe Morrillona, koji je vodio misiju EU za praćenje izbora, optužio je da su orkestrirali namještanje izbora.

Karzai je ponovo izazvao čuđenje proteklog vikenda, kada je navodno na zatvorenom sastanku s odabranim afganistanskim zastupnicima u subotu rekao da bi mogao napustiti politički proces i priključiti se talibanima, ako i dalje bude pod vanjskim pritiskom da provodi reforme.

Galbraith je Karzaijave izjave nazvao "vrlo čudnima", dodajući kako njegove stalne tirade dovode u pitanje njegovu mentalnu stabilnost. On je upozorio da Obamina strategija slanja velikih pojačanja u Afganistan neće uspjeti sve dok je Karzai na vlasti.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika