12.04.2010. / 11:52

Autor: Hina

Samo 15 posto Slovenaca podržalo bi 'veliku koaliciju' Pahora i Janše

Iako se zbog ekonomske krize, koja je rezultirala velikim padom popularnosti vlade lijevog centra, u Sloveniji već nekoliko mjeseci špekulira s mogućnošću formiranja tehničke prijelazne vlade ili "velike koalicije" sastavljene od dviju najvećih stranaka, tu mogućnost za sada odbijaju i Pahor i Janša

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaSlovenski birači ne bi podržali formiranje tzv. velike koalicije ako bi sadašnja vlada premijera Boruta Pahora ostala bez većine u parlamentu, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Veliku koaliciju sastavljenu od Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) i Slovenske demokratske stranke (SDS), bivšeg premijera Janeza Janše, podržalo bi samo 15 posto Slovenaca, 39 posto smatra da bi raspad sadašnje koalicije trebao dovesti do raspisivanja prijevremenih izbora, a 40 posto da bi Pahor morao izdržati s "manjinskom vladom" još dvije i pol godine - do redovnih parlamentarnih izbora, pokazala je anketa koju je objavio vodeći slovenski list. Odlaskom iz vlade prijeti stranka Liberalnih demokrata (LDS), koju vodi ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal. Ta je stranka nezadovoljna načinom na koji je Pahor pokušao riješiti sukob između ministra pravosuđa Aleša Zalara i glavne državne odvjetnice Barbare Brezigar pa će popodne objaviti ostaje li ili odlazi iz vlade.

Slovenski mediji neslužbeno su objavili da će neslaganja između najveće i najmanje stranke u četvorostranačkoj koaliciji ipak biti izglađena i da će LDS ostati u vladi. Bez zastupnika Liberalnih demokrata Pahorova vlada ostala bi na 45 glasova u parlamentu, što je jedan glas manje od minimalne natpolovične većine, potrebne za usvajanje najavljenih zahtjevnih reformi, kao što su reforma mirovinskog i zdravstvenog sustava, te promjene radnog zakonodavstva.

Iako se zbog ekonomske krize, koja je rezultirala velikim padom popularnosti vlade lijevog centra, u Sloveniji već nekoliko mjeseci špekulira s mogućnošću formiranja tehničke prijelazne vlade ili "velike koalicije" sastavljene od dviju najvećih stranaka, tu mogućnost za sada odbijaju i Pahor i Janša. Pahor je izjavio da je, unatoč teškoćama u sadašnjoj koaliciji, mala mogućnost paktiranja s najvećom oporbenom strankom. Janša je pak takvu mogućnost prošlog tjedna posve isključio, a premijeru uzvratio da se njegova vlada bavi "sama sobom" umjesto gospodarskom krizom, te da je cijela Slovenija postala talac prijepora među stranačkim vođama u Pahorovoj vladi.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika