19.04.2010. / 15:16

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Nacionalisti napustili parlament: Slovenska oporba protiv ovakvog arbitražnog sporazuma

Oporba tvrdi da je najviše čemu se Slovenija od arbitraže može nadati neškodljiv prolaz do otvorenog mora hrvatskim teritorijalnim vodama i da bi pregovore o granici s Hrvatskom zato trebalo početi iznova

Janez JanšaJanez JanšaSlovenski parlament počeo je u ponedjeljak rano popodne sjednicu na kojoj će se odlučivati o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.Za ratifikaciju je dostatna obična natpolovična većina nazočnih, a ne bude li postupovnih zapleta, o ratifikaciji će se glasovati već u popodnevnim satima.

Iako je ratifikacija naknadno uvrštena na redovno travanjsko zasjedanje parlamenta, vlada premijera Boruta Pahora želi da se o tome odlučuje već danas i da se potvrdi sporazum o arbitraži. Tako bi se, naime, uhvatili zakonski rokovi za održavanje naknadnoga zakonodavnog referenduma već u nedjelju, 6. lipnja, a na njemu bi konačnu odluku o ratifikaciji donijeli birači, glasujući za ili protiv.

Oporbeni članovi parlamenta, koji su najavili kako neće glasovati za ovaj dokument, u samom su startu odlučili opstuirati raspravu. Zastupnici najveće oporbene stranke slovenskog parlamenta Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, zastupnici Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča i Pučke stranke. Prije nego što su napustili prostoriju, šef SDS-ova kluba zastupnika Jože Tanko neprihvatljivim je nazvao činjenicu da se o arbitraži ne odlučuje dvotrećinskom većinom.

Oporba tvrdi da je najviše čemu se Slovenija od arbitraže može nadati neškodljiv prolaz do otvorenog mora hrvatskim teritorijalnim vodama i da bi pregovore o granici s Hrvatskom zato trebalo početi iznova.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika