22.04.2010. / 07:21

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Za dlaku: Slovenska ministrica Kresal 'preživjela' interpelaciju

Nakon maratonske rasprave koja je trajala cijeli dan, a tijekom koje su se mogle čuti neke teške riječi na račun ministrice, ali i premijera Pahora, za njen odlazak s tog mjesta glasovalo 38 zastupnika, a 40 ih je bilo protiv

Katarina KresalKatarina KresalSlovenski premijer Borut Pahor ima jednu brigu manje. Zahvaljujući potpori koalicijskih stranaka, ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal ostati će na svom položaju, nakon što je oporba tražila njenu smjenu i pokrenula interpelaciju u slovenskom parlamentu.

Predsjednica Liberalnih demokrata navodno je utjecala na neke policijske istrage, a oporba ju je optužila i da je iskoristila svoj položaj u slovenskoj vladi kako bi pomogla posrnulom poduzetniku, inače njenom obiteljskom prijatelju.

Nakon maratonske rasprave koja je trajala cijeli dan, a tijekom koje su se mogle čuti neke teške riječi na račun ministrice, ali i premijera Pahora, za njen odlazak s tog mjesta glasovalo 38 zastupnika, a 40 ih je bilo protiv.

Za izglasavanje interpelacije bila je potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika, dakle 46 glasova. Braneći ministricu u parlamentu od optužbi oporbe da je privatne veze i interese u nekim slučajevima pretpostavila interesima države, Pahor je rekao da ministrici vjeruje i da su prigovori iz interpelacije na njen račun neopravdani. Pahor je zanijekao tvrdnje oporbenih zastupnika da ministrica u vladi zastupa interese bogate zatvorene političke elite i da je njegova vlada potpala pod klijentelističke utjecaje. Slovenski premijer je rekao da njegova vlada nikome ništa nije dužna i da djeluje suvereno i potpuno autonomno.

Rasprava o navodnim nepravilnostima u radu ministarstva unutarnjih poslova i ministrice osobno, koju je u maratonskoj raspravi pred glasovanje inicirala oporba, vodila se uglavnom na navodno zataškavanje afere oko useljavanja novog odjela policije za istraživanje gospodarskog kriminala u zgradu uzetu u najam čiji je vlasnik poduzetnik kojega ministrica unutarnjih poslova osobno poznaje. Ona je negirala da je u spomenutom slučaju ugovor o najmu sklopljen zbog osobnog poznanstva, ustvrdivši da je zgrada za taj odjel policije unajmljena putem javnog natječaja na kojemu je izabrana ekonomski najpovoljnija ponuda.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika