24.04.2010. / 12:45

Autor: Martina Čizmić

Arizona uvela strogi zakon o useljavanju i navukla bijes Obame

Policija će moći saslušavati i ispitivati, ali i zatvarati svakoga za koga posumnja da je ilegalni useljenik, iako dotična osoba nije učinila nikakvo kazneno djelo

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama osim problema u svijetu i reforme zdravstva, morati će se pozabaviti i pitanjem ilegalnih useljenika u saveznoj državi Arizoni. Naime, guvernerka te države Jan Brewer, unatoč glasnim kritikama, potpisala je zakon o useljavanju koji je okrenut protiv ilegalnih useljenika iz susjednig Meksika.

To je ujedno i najstroži zakon o useljenicima, u inače prilično liberalnom SAD-u. Kritičari su ga označili kao rasistički, a čak i sam predsjednik Obama smatra da je njegovo uvođenje pogrešno.

Novi zakon tako ilegalni boravak u Arizoni smatra kaznenim djelom, dok najam ili prijevoz iliegalnih useljenika smatra protuzakonitim. Među ostalima, svi useljenici u Arizoni morati će uvijek imati osobne dokumente uz sebe - prije svega zelenu kartu, dozvolu za boravak i putovnicu.

Policija će moći saslušavati i ispitivati, ali i zatvarati svakoga za koga posumnja da je ilegalni useljenik, iako dotična osoba nije učinila nikakvo kazneno djelo.

Guvernerka Brewer je prilikom potpisivanja zakon istaknula kako je on korak naprijed ka 'očuvanju Arizone i sigurnijem životu njenih stanovnika'.

Predsjednik Obama je več sam prijedlog zakona opisao kao pogrešan jer je u suprotnosti sa temeljnim načelima na kojima počiva SAD. Također, smatra i kako bi mogao narušiti povjerenje između stanovništva i policije. Zato je od ministra pravosuđa zatražio da ispita legalnost takvog zakona.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika