27.04.2010. / 07:42

Autor: Hina

UN-ovi istražitelji: Afganistanska policija greškom ubila djelatnike UN-a

Istražitelji vjeruju da su troje djelatnika UN-a ubili afganistanski policajci dok su pokušavali pobjeći iz pansiona, rekla je Malcorra. "Čini se da je to bila prijateljska vatra", rekla je

Istražitelji Ujedinjenih naroda pretpostavljaju da su pripadnici afganistanske policije greškom zapucali i ubili najmanje trojicu djelatnika UN-a tijekom napada talibana u listopadu 2009. godine, rekao je viši dužnosnik UN-a u ponedjeljak.

Susana Malcorra, visoka dužnosnica UN-a za mirovne operacije, tu je ocjenu iznijela predstavljajući izvješće istražnog povjerenstva UN-a o napadu talibana 28. listopada na pansion u Kabulu u kojem je ubijeno petero djelatnika UN-a.

Ona je opisala zbunjujuće okolnosti u kojima su talibanski napadači i afganistanske snage sigurnosti bili odjeveni u iste policijske odore.

To je bila "vrlo, vrlo kaotična situacija usred noći", rekla je.

Istražitelji vjeruju da su troje djelatnika UN-a ubili afganistanski policajci dok su pokušavali pobjeći iz pansiona, rekla je Malcorra. "Čini se da je to bila prijateljska vatra", rekla je.

Malcorra je rekla da je UN-ova časnik za sigurnost, Amerikanca Louisa Maxwella, vjerojatno isto ubila afganistanske policije koja ga je, čini se, zamijenila za pobunjenika. No ona je rekla da ostaje nejasno kako je točno poginuo.

Peti djelatnik UN-a koji je izgubio život u napadu poginuo je u požaru koji se proširio nakon što su talibani u pansion bacili granate.

Riječ je o internoj istrazi UN-a, bez ovlasti za podizanje optužbe za kazneno djelo. UN je od afganistanskih vlasti zatražio da nastavi istragu, rekla je Malcorra.

Afganistanska je vlada prvotno rekla da su djelatnike UN-a ubili talibani.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika