04.05.2010. / 17:31

Autor: Hina

EK: Pomoć Grčkoj je neupitna usprkos kašnjenju nekih zemalja eurozone

Od 110 milijardi eura, 80 milijardi će dati zemlje članice eurozone, razmjerno svom udjelu u kapitalu Europske središnje banke, a ostatak Međunarodni monetarni fond

Unatoč prigovorima nekih članica, Grčka će dobiti novčanu pomoć od Europske unijeUnatoč prigovorima nekih članica, Grčka će dobiti novčanu pomoć od Europske unijeMogućnost da neke zemlje članice eurozone ne dovrše zakonom predviđene postupke u svojim parlamentima za odobravanje bilateralnih zajmova Grčkoj neće omesti planove da Atena dobije prve uplate do polovice svibnja, kada joj na naplatu stiže više od 8,5 milijardi eura duga, objavila je u utorak Europska komisija.

Naime, slovački premijer Robert Fico je izjavio da njegova zemlja neće moći odobriti zajmove Grčkoj prije općih izbora koji su u Slovačkoj održavaju 12. lipnja.

"Ne moraju sve zemlje članice biti spremne do sredine svibnja, nekima će možda trebati više vremena, ali to ne utječe na aktiviranje mehanizma za pomoć Grčkoj", izjavio je glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj.

Njemačka najveći kreditor sa 22,4 milijarde eura

Slovački zajam Grčkoj iznosio bi 816 milijuna eura za sljedeće tri godine, što spada u razmjerno male udjele. Najveća zemlja članica, Njemačka, dat će u tri godine 22,4 milijarde eura. Njemački parlament bi do petka trebao odobriti isplatu zajma Grčkoj.

Francuska Narodna skupština, donji dom parlamenta, u utorak je potvrdila francuski udio u golemom paketu pomoći Grčkoj.

Francuski udio u pomoći iznosi 16,8 milijardi eura, od čega je 3,9 milijardi namijenjeno za ovu godinu.

Ministrica financija Christine Lagarde je za Le Monde izjavila da ta pomoć "nije poklon".

"Mi tu pomoć nudimo uz fiksnu kamatnu stopu od pet posto", objasnila je Lagarde.

Austrijsko vijeće ministara također je dalo zeleno svijetlo za svoj udio u paketu pomoći Grčkoj koji iznosu 2,28 milijarde eura. Vijeće ministara je do sada moglo odobriti zajam nekoj drugoj zemlji u iznosu do dvije milijarde eura, ali kako austrijska pomoć premašuje tu svotu, vijeće je u utorak usvojilo odluku o povećanju "gornje granice" na 2,3 milijarde eura.

Ministri financija zemalja članica eurozone donijeli su u nedjelju na izvanrednom sastanku u Bruxellesu odluku o aktiviranju paketa pomoći Grčkoj u visini od 110 milijardi eura za sljedeće tri godine.

Od 110 milijardi eura, 80 milijardi će dati zemlje članice eurozone, razmjerno svom udjelu u kapitalu Europske središnje banke, a ostatak Međunarodni monetarni fond.

Grčkoj 19. svibnja stiže na naplatu gotovo 9 milijardi eura duga i "nema sumnje da će do tada biti prikupljena kritična masa sredstava", rekao je Altafaj.

Prema diplomatskim izvorima, mehanizam za pomoć Grčkoj će djelovati čak i u slučaju da u njemu ne sudjeluju sve članice eurozone. Riječ je posebnom načelu prema kojem nitko ne može prisiliti neku zemlju da dade zajam, ali isto tako nijedna zemlja ne može spriječiti druge da one daju zajam.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika