04.05.2010. / 19:18

Autor: Hina

Grčki problemi šire se Europom: Portugal sljedeći na redu za pomoć EU-a?

"Portugalci će trebati novac prije ili kasnije, mislim da je to sasvim vjerojatno", kazao je Gros

U Grčkoj prosvjeduju zbog strogih mjera štednje, hoće li slično biti i u Portugalu? (Reuters)U Grčkoj prosvjeduju zbog strogih mjera štednje, hoće li slično biti i u Portugalu? (Reuters)Sasvim je vjerojatno da će Portugal biti druga po redu zemlja eurozone koja će nakon Grčka trebati međunarodnu financijsku pomoć, Španjolska bi mogla imati probleme s likvidnošću ali neće doživjeti slom, dok je Italija relativno sigurna, ocijenio je u utorak jedan od vodećih europskih ekonomskih stručnjaka.

Prema riječima Daniela Grosa, ravnatelja Centra za europske političke studije u Bruxellesu (CEPS) i bivšeg savjetnika Europske komisije za gospodarsku i monetarnu uniju, stanje u Portugalu, "s gospodarske točke gledišta, slično je stanju u Grčkoj".

"Portugalci će trebati novac prije ili kasnije, mislim da je to sasvim vjerojatno", kazao je Gros. On procjenjuje da će Portugalu biti potreban paket pomoći u vrijednosti 100 milijardi eura.

Portugalski vanjski dug je dosegao 226 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju 2009. Za usporedbu, grčki vanjski dug je 2008. iznosio 167 posto, španjolski 164 posto, talijanski 121 posto, a u Mađarskoj je narastao na 141 posto te godine kad su Europska Unija i Međunarodni monetarni fond Budimpešti odobrili paket pomoći veći od 20 milijardi eura.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 04.05.10. 22:20

napokon više da ljudi dolaze pameti, treba srušiti ovaj smrdljivi system ponzijevu šemu ukinuti smrdljivi euro i sami nek štampaju pare


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika