11.05.2010. / 08:33

Autor: Martina Čizmić

Pahor priznao: Nemamo alternativu ako arbitražni sporazum padne na referendumu

"Mi trebamo pravedno rješenje granice i to za nas prije svega znači dodir Slovenije s otvorenim morem, a vi trebate potporu Slovenije pri ulasku u EU", rekao je Pahor premijerki Jadranki Kosor

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaReferendum o arbitražnom sporazumu koji će se početkom lipnja održati u Sloveniji podigao je tenzije između premijera Boruta Pahora i glavnog oporbenjaka Janeza Janše. I dok Pahor hvali arbitražni sporazum kao najbolje što se moglo postići, Janša upozorava kako je lako moguće da Slovenci na referendumu odbiju taj sporazum i vrate cijeli proces na početak.

U emisiji Polemika na slovenskoj državnoj televiziji, Pahor je istaknuo kako državljani Slovenije imaju pravo na referendumu odlučivati o načinu na koji će se utvrditi južna granica. Možda i više nego kada su na referendumu odlučivali o ulasku u Europsku uniju. S druge strane Janša je upozorio kako je u javnosti mnogo podijeljenih mišljenja te mu se čini neodgovornim da se u takvom trenutku o tako važnom pitanju odlučuje na referendumu.

Janši smetaju rasprave u javnosti

No, ubrzo se rasprava o referendumu pretvorila u raspravu o tome tko je više postigao.

"Uspio sam pripremiti sporazum, koji je za nas najbolji i koji Slovenija ne bi dobila da Hrvatskoj nije svjetlilo crveno svjetlo", rekao je Pahor ponovivši kako je Slovenija arbitražni sporazum dobila zahvaljujući blokadi pristupnih pregovora.

Janša se s takvom konstatacijom nije složio upitavši premijera, ima li alternativu ukoliko sporazum ne bude prihvaćen.

"Ne vidim scenarij u kojem sporazum o arbiraži nije prihvaćen", rekao je samouvjereno Pahor i dodao kako Janšina vlada nije uspjela dogovoriti takav sproazum.

Janša mu je odgovorio kako se slaže s činjenicom da je arbitražni sporazum u ovom trenutku najbolje rješenje, ali samo zato što drugo ne postoji.

Šef slovenske oporbe predbacuje Pahoru sporni članak prema kojem će arbitražni sud odrediti granicu među državama temeljeno na međunarodnom pravu, što za njega znači da će granica ići sredinom Piranskog zaljeva. Također, smeta mu i što se najveća polemika oko sporazuma vodi unutar Slovenije, a ne između dviju država.

Jedna rečenica je bila dovoljna

Pahor to ne vidi kao problem te je istaknuo kako je upravo zahvaljujući dobrim odnosima među državama sporazum postignut. Istaknuo je kako je upravo on uspio jednom rečenicom uvjeriti hrvatsku premijerku Jadranku Kosor u nužnost zajedničkog rješenja.

"Mi trebamo pravedno rješenje granice i to za nas prije svega znači dodir Slovenije s otvorenim morem, a vi trebate potporu Slovenije pri ulasku u EU", rekao je tada Pahor.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 11.05.10. 10:18

hrvatska placa svojim teritorijem ulazak u eu, a jaca prica gluposti tipa nije govno nego se pas posrao.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika