12.05.2010. / 19:07

Autor: Hina

Obama i Karzai: Naše su zemlje odlučne u nakani da pobjede al-Kaidu

Namjera povlačenja vojnika SAD-a od srpnja 2011. izazvala je zabrinutost kod mnogih Afganistanaca da će im SAD okrenuti leđa kao što je učinio i nakon sovjetskog povlačenja iz Afganistana 1989. godine

Hamid Karzai i Barack ObamaHamid Karzai i Barack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama primio je u srijedu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia tijekom njegova posjeta Washingtonu kojemu je cilj popraviti odnose dviju zemalja.

Predsjednik Obama je na konferenciji za novinare pozdravio njihovo sve dublje partnerstvo, a predsjednik Karzai je rekao da su veze između dviju zemalja čvršće nego ikad.

Izražavajući zahvalnost zbog američkih žrtava u Afganistanu, Karzai je priznao da su odnosi Kabula i Washingtona doživjeli uspone i padove, ali su i dalje čvrsti.

Obama je ponovio da su dvije zemlje odlučne u nakani da pobijede al-Kaidu.

Predsjednik Obama je preuzeo odgovornost za smrt civila tijekom vojnih operacija u Afganistanu istaknuvši kako "ne želi da civili pogibaju" te da će "učiniti sve da se to izbjegne".

U utorak se s Karzaijem sastala američka državna tajnica Hillary Clinton i rekla da je SAD dugoročno obvezan Afganistanu te da "neće napustiti afganistanski narod".

Namjera povlačenja vojnika SAD-a od srpnja 2011. izazvala je zabrinutost kod mnogih Afganistanaca da će im SAD okrenuti leđa kao što je učinio i nakon sovjetskog povlačenja iz Afganistana 1989. godine.

Hillary Clinton je nastojala otkloniti te strahove. "Predsjednik Obama jasno je rekao da nećemo ponovno dopustiti takvo odvajanje i previd", rekla je Clinton

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika