14.05.2010. / 19:23

Autor: Hina

Španjolski vrhovni sud privremeno suspendirao suca Garzona

Tisuće prosvjednika na ulicama pozdravile su Garzona optužujući desnicu da ga želi ocrniti jer su mu namjestile suđenja

Baltazar GarzonBaltazar GarzonKontroverzni španjolski sudac Baltasar Garzon, optužen za prekoračenje ovlasti naredbom o istrazi masovnih ubojstava tijekom španjolskoga Građanskog rata, u petak je suspendiran i ta će mjera potrajati dok završi postupak protiv njega, objavili su sudski izvori.

Garzon je bio vidljivo pogođen takvom odlukom, no uza zagrljaje i pohvale njegovi su ga pristaše otpratili iz zgrade visokog suda.

Garzon, koji se u svojoj domovini i svijetu proslavio pokušajima suđenja diktatorima i ratnim zločincima, među kojima su čileanski general Augusto Pinochet i vođa terorističke mreže Al-Kaide Osama bin Laden, sam je optužen jer je pokušao procesuirati zločine Francove diktature.

Tisuće prosvjednika na ulicama pozdravile su Garzona optužujući desnicu da ga želi ocrniti jer su mu namjestile suđenja.

Konzervativci tvrde da bi istraga zločina počinjenih tijekom građanskog rata i poslije u tijeku diktatutre Francisca Franca otvorila stare rane. Također ističu da se tim istragama nastoji skrenuti pozornost javnosti s duboke recesije u koju je Španjolska utonula.

U srijedu je naređeno da će se Garzonu suditi za pokušaj suđenja za zločine počinjene tijekom građanskog rata i diktature, no datum još nije određen.

Vrhovni sud vodi protiv Garzona još dvije istrage. Prva se odnosi na prisluškivanje osoba osumnjičenih za korupciju koje su bile povezane s narodnom strankom. U drugom predmetu osumnjičen je da je odustao od istrage čelnika najveće španjolske banke Santander, a zauzvrat održavao plaćena predavanja koja je sponzorirala banka u New Yorku.

"Suđenje primam mirno, s mirom osobe koja je optužena, no zna da je nevina", rekao je Garzon.

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika