21.05.2010. / 13:20

Autor: Deutsche Welle

U pozadini ekološke katastrofe: Seks, droga i naftne bušotine

Nafta i dalje curi iz bušotine „British petrola", a paralelno sa akcijom sprečavanja onog što je već postalo ekološka katastrofa prvog reda, polako postaje jasno da iza svega stoje tijesne veze vlasti i naftne industrije...

Nitko nije imao plan u slučaju izvanredne situacijeNitko nije imao plan u slučaju izvanredne situacijeWashingtonska skraćenica za korupciju i mućke u poslovima ima tri slova MMM i to je skraćenica od: Servis za upravljanje mineralima.

Riječ je, zapravo, o odjelu ministarstva unutrašnjih poslova koje izdaje dozvole za otvaranje naftnih bušotina. Tijesne veze tih vlasti sa naftnom industrijom jedan su od uzroka najveće katastrofe u povijesti SAD-a kada je u pitanju eksploatacija nafte. Nijedan drugi kontrolni organ u Washingtonu nije pod takvim utjecajem onih koje bi trebalo kontrolirati i to je nasljeđe iz Busheve ere.

Za to se zna već desetak godina, ali tek tri tjedna nakon eksplozije na platformi „British petrola" u Meksičkom zaljevu, predsjednik SAD-a Barack Obama je izjavio: „Predugo, desetljeće i više, postoji previše prisan odnos između naftnih kompanija i saveznih vlasti koje im izdaju dozvole za bušenje."

„Seks, droga i rock'n'roll"

O prisnosti tog odnosa na tv-mreži CNN je rečeno: „Neki kontrolori bili su doslovce u 'seks, droga i rock'n'roll' odnosu sa predstavnicima naftnih kompanija koje je, zapravo, trebalo kontrolirati."

Radio NPR je još prije dolaska nove administracije objavio: „Prema izvještaju neki suradnici imali su seksualne odnose sa predstavnicima naftne industrije i uživali su drogu sa njima."

Međutim, dozvole su olako izdavane i poslije dolaska nove administracije o čemu CNN kaže: „Naftne kompanije kao BP same sebi su izdavale potvrde da su mjere sigurnosti na platformama dovoljne."

Takozvani kontrolori nisu ni pitali „British petrol" da li ima planove za izvanredne situacije na svojoj platformi, iako je u pitanju najdublja bušotina na svijetu - devet tisuća metara. Zašto?

„Vlasti za kontrolu godišnje uzimaju 13 milijardi dolara za dozvole za bušenja", rečeno je na radiju.

Podijeljena vlast

S obzirom na praznu državnu blagajnu nitko nije bio spreman da se odrekne tog novca. Sve dok nije došlo do katastrofe nakon koje je predsjednik Obama rekao: „To se ne smije ponoviti."

Sada će vlasti biti podijeljene - dio će biti nadležan za dozvole, dio za kontrolu kako ne bi bilo sukoba interesa. Iako kažu da se ništa neće promijeniti ako svi dosadašnji dužnosnici ne odu i ako na čelo ne dođe novi čovjek.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika