27.05.2010. / 16:11

Autor: Hina

Türk se oglasio: Arbitraža je bolja od sporazuma Drnovšek-Račan

Türk je rekao da slovenska oporba, koja se protivi arbitražnom sporazumu, mora "smiriti loptu" i suzdržavati se od izazivanja emocionalne rasprave

Danilo TürkDanilo TürkSlovenski predsjednik Danilo Türk u četvrtak je istaknuo kako vjeruje da će Slovenci na referendumu 6. lipnja potvrditi arbitražni sporazum s Hrvatskom, ustvrdivši da je on bolji od svojedobnog parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani u prilog arbitražnom sporazumu, Türk je rekao da je on za Sloveniju povoljniji i od tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan iz 2001. jer je taj nacrt, koji su poslije odbacile obje strane, predviđao i neke kompromise, pa i zamjenu teritorija. Arbitražni sporazum to ne predviđa, nego arbitrima daje mandat da uspostave stanje na granici za koje Türk smatra da je bilo prilikom osamostaljenja te da odrede kontakt Slovenije s otvorenim morem.

Türk je rekao da slovenska oporba, koja se protivi arbitražnom sporazumu, mora "smiriti loptu" i suzdržavati se od izazivanja emocionalne rasprave kakvu je vodila u srijedu u parlamentu. Ondje je oporba predložila da se arbitražni sporazum odbaci jer ga je Hrvatska navodno potpisala s namjerom da "prevari" Sloveniju.

"Takva su mišljenja irelevantna", rekao je Türk.

Slovenski predsjednik zauzeo se i za zakonske promjene koje bi ubuduće onemogućile da se o međunarodnim sporazumima glasuje na referendumu, osobito kad parlament takve ugovore potvrdi, kako se dogodilo i u slučaju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

Vezane vijesti

Türk nema praksu odlaska na inauguracije

Türk nema praksu odlaska na inauguracije

Ured slovenskog predsjednika Danila Tuerka u petak je protokolarnim razlozima i dosadašnjom praksom pojasnio njegovu odluku da se ne odazove pozivu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika