28.05.2010. / 18:52

Autor: Hina

Lula se zalaže za diplomatsko rješenje iranske nuklearne krize

Lula je nuklearne arsenale nazvao "zastarjelim i izvan mode", podsjetivši da je Brazil "jedna od rijetkih zemalja koja se u svom ustavu zauzima za razoružanje"

Mahmud Ahamdinedžad i Luiz Inacio Lula da SilvaMahmud Ahamdinedžad i Luiz Inacio Lula da SilvaBrazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva zauzeo se u petak u Riju za rješenje iranske nuklearne krize putem pregovora, prigodom otvorenja III. svjetskog foruma uljudba, istaknuvši da su "nuklearni arsenali zastarjeli".

U društvu glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona, brazilski predsjednik je ponovo govorio o iranskom nuklearnom programu istaknuvši da je "posjetio Iran kako bi kroz pregovore potražio rješenje" za nuklearnu krizu s Teheranom.

Izjavu je dao dan nakon oštrih izjava američke državne tajnice Hillary Clinton koja je rekla da u svezi s time postoje "ozbiljne razlike" između Washingtona i Brazila.

Lula je nuklearne arsenale nazvao "zastarjelim i izvan mode", podsjetivši da je Brazil "jedna od rijetkih zemalja koja se u svom ustavu zauzima za razoružanje".

U Rio de Janeiru je u petak počeo s radom treći svjetski forum "Saveza civilizacija" pod okriljem UN-a, konferencija čiji je cilj pridonijeti boljem razumijevanju između zapadnog i islamskih društava. U radu dvodnevne konferencije sudjeluju brojni šefovi država i vlada, ministri vanjskih poslova iz više od 100 država članica UN-a i međunarodnih organizacija, te suorganizatori foruma španjolski premijer Jose Luis Zapatero i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan.

Inicijativu za održavanje ovog svjetskog foruma dao je Zapatero uz Erdoganovu potporu 2004. godine u UN-u nakon terorističkih napada na vlakove u Madridu 11. ožujka 2004., kada je ubijena 191 osoba.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika