03.06.2010. / 18:42

Autor: Hina

'Tudi tukaj je Slovenija': Janša 1991. predlagao vojno zauzimanje Savudrije

Janša je Pahorovu vladu optužio da je objavom karte u kojoj je Savudrija na hrvatskoj strani, a Piranski zaljev "podijeljen", oslabila slovenske pregovaračke pozicije, što treba ispraviti odbacivanjem arbitražnog sporazuma u nedjelju na referendumu

Janez JanšaJanez JanšaSlovenski oporbeni čelnik Janez Janša kazao je u četvrtak u radijskom sučeljavanju s premijerom Borutom Pahorom da je 1991. slovenska politika možda počinila greške glede rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom, ali je istaknuo da je tada kao ministar obrane predlagao vojno zauzimanje hrvatskog gradića Savudrije.

Dvojica čelnika su u jednosatnom sučeljavanju na Slovenskom radiju, uoči referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom koji se treba održati u nedjelju, pokušala istaknuti svoje zasluge u obrani tzv. spornih područja na granici s Hrvatskom.

Odgovarajući na tvrdnje Pahora da su greške u vezi s granicom možda počinjene 1991. godine u vrijeme tzv. Demosove vlade u kojoj je Janša bio ministar obrane, a mogućnost povoljnog rješenja graničnog pitanja najbolja, čelnik slovenske oporbe priznao je da su u to vrijeme na "spornim teritorijima" napravljene "greške".

Janša je međutim odgovornost za to pripisao tadašnjem predsjedniku predsjedništva Milanu Kučanu, rekavši da je Kučanovo predsjedništvo odbilo njegov prijedlog da slovenska policija i vojska u listopadu 1991. zauzmu Savudriju.

"Da je zauzeta Savudrija, slovenska pregovaračka pozicija bila bi jača i ne bi bio potreban nikakav kompromis", rekao je Janša.

Dodao je da je on na sjednici dao prijedlog o zauzimanju Savudrije kad je bivša JNA prilikom povlačenja iz Slovenije ispraznila radarsku postaju u Savudriji i tako "dala do znanja" da to područja smatra slovenskim.

Bivši slovenski premijer Janša dodao je da je "poluilegalni" zaključak o podjeli nekadašnje zajedničke općine Piran, pri čemu je Savudrija pripala hrvatskoj općini Buje, donio lokalni "narodnooslobodilački odbor", te da ga slovenska vlada ili parlament "nikad nisu ratificirali", pa zato treba smatrati da je Savudrija prilikom osamostaljenja Slovenije i Hrvatske pripadala Sloveniji, što bi očuvalo cjelovitost Piranskog zaljeva.

Janša je Pahorovu vladu optužio da je objavom karte u kojoj je Savudrija na hrvatskoj strani, a Piranski zaljev "podijeljen", oslabila slovenske pregovaračke pozicije, što treba ispraviti odbacivanjem arbitražnog sporazuma u nedjelju na referendumu.

Pahor je rekao da je arbitražni sporazum odličan pregovarački rezultat njegove vlade i da od njegova potpisivanja 4. studenog lani u Stockholmu nije bilo nikakvih incidenata, kakvi su bili u vrijeme kad je vladu vodio Janša koji je na granični prijelaz Hotiza-Sveti Martin na Muri jednom doveo specijalnu policiju.

Na pitanje smatra li da je Savudrija u Sloveniji, Pahor je ironično odgovorio da "nema ništa protiv toga" ako u slučaju propasti arbitražnog sporazuma Janša ili netko drugi u pregovorima s Hrvatskom dogovori i "granicu na rijeci Mirni", ako mu to uspije mirnim sredstvima i uz hrvatski pristanak.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 03.06.10. 19:51

Kak je ovaj momak Janez Janša super! Jedan od mojih omiljenijih (favorite).
Pa što on misli, da bi Hrvati ležali dok slovenski dečki s puškama zauzimaju Savudriju. Može on obući odijelo i napraviti frizuru kakvu hoće i misliti da je faca sa svojim izjavama, ali Balkan nije iz njega izašao niti će izaći! Srećom da u Sloveniji ipa ima pametnih ljudi, poput Kučana i sličnih!


registracija
8/7/09

bankar, 03.06.10. 20:06

janez je fašist


registracija
4/6/09

Alarik, 03.06.10. 20:34

On u svojoj zemlji može biti bilo što pa i fašist, mene brinu ovi naši guzičari/beskičmenjaci koji nemaju ama baš nikakvih komentara na ovakve izjave.


registracija
28/12/09

slave4you, 03.06.10. 20:56

da su napali 91 kako jansa prica,onda bi im razbili sve zivo.....onda nebi ni kopar ni piran sve do ljubljane bio citav......dobro da nije takobilo kako fasist jansa prica


registracija
3/6/10

0000, 03.06.10. 21:27

Joj Kučan, Kučan zakaj nisi pristal?
Danas nebi imali nikakvog problema s slovenijicom - bila bi ti sjevernohrvatska županija!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 03.06.10. 22:06

Toliko budalastina je izreceno od tog bolesnog uma.Da sam slovenac,ja bih ga se stidio.91 bi on "Vojnom silom " okupirao Savudriju,i to u vrijeme najjace Velikosrpske navale.Ludjak misli da bi to Tudjman gledao skrstenih ruku.


registracija
30/12/08

csiki, 04.06.10. 06:57

Hrvatska ima problema sa svojom granicom sa svim komsijama da nije greska mozda sa ljepom nasom?


registracija
27/12/06

Skipp, 04.06.10. 08:22

To su ti naši "prijatelji" i "saveznici" iz vremena raspada Juge.....pokvareni i podmukli.


registracija
10/10/09

denhaag, 04.06.10. 22:43

lik je lud,
tipican predstavnik politicara sa balkana nedozdreo poziji i vremenu. rusitelj a ne graditelj.
zasto nije spomenuo pitanje granice sa austrijom? austrijanci bi im istog trenutka uveli vize na narednih 100 godina


registracija
9/8/09

petdan, 05.06.10. 11:06

E susjedi, pa nije fer da govorite kako je Janša fašist, jer vam je 1991 godine prodao hrpu oružja iz magazina JNA u Sloveniji, samo što slovenci pojma nemamo gdje su nestali puni koferi njemačkih maraka koje je dobio od hrvata za oružje.
Zvanično ima zavedenih svega 8000 tisuča maraka, što znači, da vam je prodao 10 starih pušaka ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika