08.06.2010. / 11:43

Autor: Hina

Putin na regionalnom summitu o sigurnosti u Istanbulu

Putin je najavio da će se tijekom dana sastati i s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom uoči glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a o nametanju novih sankcija Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Ruski premijer Vladimir Putin s domaćinom summita turskim premijerom Tayyipom Erdoganom (Reuters)Ruski premijer Vladimir Putin s domaćinom summita turskim premijerom Tayyipom Erdoganom (Reuters)Ruski premijer Vladimir Putin doputovao je u Tursku na regionalni summit posvećen sigurnosti i održao je bilateralne razgovore s najvišim dužnosnicima Turske i drugih zemalja, a među njima i s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom, javljaju ruski mediji.

Putin i Erdogan sastali su se na ranom doručku prije početka summita u Istanbulu.

Summit će biti usredotočen na trenutačnu krizu na Korejskom poluotoku izazvanu sjevernokorejskim potapanjem južnokorejskog ratnog broda 26. ožujka u Žutom moru nedaleko od sporne morske granice dviju Koreja. Pri napadu je poginulo 46 južnokorejskih mornara.

Putin je najavio da će se tijekom dana sastati u Istanbulu s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom uoči glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a o nametanju novih sankcija Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Ruski predsjednik je istaknuo da sankcije ne bi smjele biti "pretjerane".

Ahmadinedžad je izjavio da Iran ne će više raspravljati o svojem nuklearnom programu ako Vijeće sigurnosti UN-a proglasi nove sankcije protiv njega.

"Već sam rekao da se američka administracija i njezini saveznici varaju ako misle da mogu prijetiti rezolucijom a potom sjesti da bi razgovarali s nama. Takvo što se neće dogoditi", dodao je Ahmadinedžad na konferenciji za tisak u Istanbulu. Iranski predsjednik je upozorio i Rusiju da se ne pridružuje strani neprijatelja Irana.

"Nema velikog problema, ali moraju biti oprezni da se ne nađu na strani neprijatelja iranskog naroda", zaprijetio je.

Ruski premijer je u Istanbulu također rekao kako novi plinovod koji će povezivati Rusiju i Bliski istok preko Turske možda neće biti proširen da prelazi preko Izraela, kako je prvotno planirano. Razlog, kako je objasnio Putin, nije u svezi s "tragičnim incidentom" nego je to pitanje ekonomičnosti, budući da je Izrael pronašao plin na vlastitom teritoriju.

"Temeljna stvar je što Izrael možda neće toliko trebati plin", kazao je Putin.

Rusija već opskrbljuje Tursku plinom preko plinovoda Plavi tok, koji je stavljen u funkciju 2005. godine, nakon što su dovršeni tuneli ispod Crnog mora. Putin je rekao da bi proširenje tog plinovoda, nazvano Plavi tok II mogao plinom opskrbljivati Libanon i Siriju.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika