09.06.2010. / 17:34

Autor: Hrvoje Šimičević

U Saboru o zabrani veličanja NDH, u Matici 'i o dobrim stranama' Pavelićeve tvorevine

Samo nekoliko sati prije nego što je svoj prijedlog o zabrani veličanja 'endehazije' iznio Milorad Pupovac, u palači Matice hrvatske predstavljena je knjiga 'Nezavisna Država Hrvatska - prijepori i mitovi' autora Darka Sagraka

Milorad PupovacMilorad PupovacTijekom današnje rasprave o ustavnim promjenama zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac otvoreno se zapitao zašto se u Ustavu ne zabranjuje veličanje NDH, dok taj ključni dokument i dalje sadrži članak koji zabranjuje udruživanje Hrvatske u balkanske asocijacije, premda 'za takvo što više nema bojazni, niti bilo kakvih inicijativa u tom smislu'. "Je li doista naša povijest takva da je udruživanje na Balkanu najgore što se dogodilo i da treba biti zabranjeno", upitao je Pupovac

Samo nekoliko sati prije nego što je svoj prijedlog o zabrani veličanja 'endehazije' iznio Milorad Pupovac, u palači Matice hrvatske predstavljena je knjiga 'Nezavisna Država Hrvatska - prijepori i mitovi' autora Darka Sagraka.

Osim njega, na promociji su govorili predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, viktimolog Zvonimir Šeparović i povjesničar Josip Jurčević, a da bi čitateljima otprilike dočarali stavove ovih pojedinaca po pitanju najnovije knjige o NDH - i njihovo mišljenje o Sagraku samom - vrijedi navesti nekoliko citata:

"Uz nedovoljno opiranje rasnim zakonima, Pavelićeva pogrješka bila to što nije do kraja 1944. kapitulirao u korist SAD-a te pozvao američku ratnu flotu da uplovi u jadranske luke. Tomu se, u to vrijeme već oslabljena Njemačka, ne bi mogla učinkovito suprotstaviti, a Hrvatska bi ušla među zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu, kao što su to već ranije učinile Bugarska, Rumunjska i Mađarska (...) U Zagrebu su iznimno dobar tretman imali zarobljeni američki zrakoplovci smješteni na imanjima princeze Gabriele Habsburg i barunice Nikolić" Autor knjige Darko Sagrak.

"U toj iznimnoj knjizi autor nastoji rasvijetliti prijepore i otkloniti mitove te osporava tezu kako je NDH imala nacističko-fašistički značaj. U knjizi pokazuje kako su u Hrvatskoj zakonom bile zabranjene i nacistička i fašistička stranka (...) Otkriva drugu stranu, koja pokazuje da je tadašnja Hrvatska imala značajke međunarodno priznate države s vrlo jakom diplomacijom" Zvonimir Šeparović.

"Knjiga obrađuje temu o kojoj se kod nas predugo šutjelo ili su o njoj pisani fabricirani tekstovi. Ne idealiziramo to razdoblje nego nastojimo približiti istinu o vremenu koje je prošlo. Treba priznati sve ono što je bilo dobro, ali i osuditi zlo". Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić

"Knjiga nas na stručno utemeljen način suočava sa svim problemima vezanim uz NDH te tako nameće potrebu da se napokon objektivno istraži i povijest NDH i povijest zloporaba tema vezanih uz nju". Povjesničar Josip Jurčević

Koji su to 'stručno utemeljeni načini' kojima se do sada u svom znanstvenom radu rukovodio Sagrak po pitanju iste tematike, zahvaljujući kojima je nastala i ova najnovija knjiga; načini koji su dakle u konačnici ponukali navedene uglednike da danas u njegovo ime eksponiraju svoj profesionalni integritet, dočarati ćemo posredstvom jednog dodatnog citata, izrečenog prije nekoliko godina:

"Bježte psine preko Drine" nije uvreda srpskom narodu jer je Budak pod "psine" svrstavao sve one koje je jugoslavenska kraljevska Vlada slala u Hrvatsku da Hrvatima zagorčaju život, a u mnogo slučajeva i stvarno oduzimaju život", (Darko Sagrak, inače potpisnik otvorenog pisma iz 2004. protiv 'blaćenja' imena ustaškog doglavnika Mile Budaka, autora navedene kovanice i rasnih zakona)

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 09.06.10. 17:46

zabranjuje udruživanje Hrvatske u balkanske asocijacije - a koji je ovo bolesnik pisao nek umre odmah tako glup


registracija
4/6/09

Alarik, 09.06.10. 17:54

Pa mene jedino smeta u NDH-aziji što je bila dodvornička država i što je više bila država na papiru nego u stvarnosti. A to što Srbinu smeta NDH, jbg, njih smeta i ova dodvornička post-komunistička Republika Hrvatska u kojoj dojučerašnji agresor (srpski narod) uživa u najvećim povlasticama. Sramota.


registracija
4/6/09

Alarik, 09.06.10. 17:56

bankaru idiote, pa i nije autor tog dijela teksta bio baš glup pošto nas izgleda opet hoće (MZ) ubaciti u neki čobansko-turski kazan.


registracija
23/1/07

boltek, 09.06.10. 19:05

Najveću povijesnu sramotu hrvatske mogu veličati samo bolesni umovi.Predsjednik Matice Zidić kaže da treba priznati što je bilo dobro.Kriste Bože zar su to riječi jednog predsjednika tako važne ustanove.Od Šeparovića se može svakojaka glupost čuti i doživjeti.NDH je imala obilježja prave države kaže Šeparović.
Molio bi njega, Onog nazovi povijesničara Jurčevića, i druge, da mi jasno i glasno kažu: Na kojim je to izborima
1941. g. Hrvatski narod izabrao Pavelića za prvog glavonju endehazije.
Instaliran kamenjarac ( jer Mačeki to nije htio) prvi je zbrisao ostavivši svoj puk na cjedilu.
I još imaju obraza pričati o endehaziji.
Bolesni umovi.


registracija
9/8/09

vinko12, 09.06.10. 19:09

Taj velikosrbin pupovac, koji u ustvau RH vec ima svoje koljace komunjare i cetnike (partizane) sakrivene pod trojanskim nazivom antifasisti, htio dodatak da su komunisti i cetnici antifasisti i u RH(kao u Srbiji). Umjesto da trazi povjesne dokaze i istine o NDH on bi i dalje gurao boljsevicku povjest i udbasko komunisticke krivotvorine, ponovo sireci mrznju izmedju hrvata i srba.


registracija
27/7/09

columbo, 09.06.10. 19:39

"S budalom nemam nikakve sanse..."- Krleza.
P.S. Ipak, ja se moram zapitati: zasto su tako tugaljivo nesretni ti zvonimiriseparovici, igorizidici, josipijurcevici i ostali ustasici!?


registracija
28/4/10

Zvonko, 09.06.10. 21:34

Boltek, konjusino, a na kojim je izborima to tvoj Tito dobio demokratski glasove? Govna jugonostagičarska, NDH je bila promašaj 99,99%, jedino što valja je bilo što se zvala Hrvatska, dok kod Juge je bio promašaj 100%. Uz tu malu iznimku, NDH=Juga!!! Protiv ovih koji nam ukidaju članak 141. treba se boriti kao i protiv Miloševića, kao protiv velikosrba!


registracija
14/11/07

laufer, 09.06.10. 22:24

Republika Hrvatska je nastala na temelju SR Hrvatske, koja je nastala po odlukama ZAVNOH-a, kao federalna jednica države koju su stvorili pobjednici u WWII - jugoslavenski partizani, a među njima i Hrvati.
Kao takvi, Hrvati i Hrvatska jesu među pobjednicima WWII.
"Povjesničari", "novinari", "stručnjaci" tipa Zidić, Jurčević, Šeparović & co svojim kretenskim djelovanjem uporno guraju Republiku Hrvatsku među zločince, luzere, naciste i fašiste - među one kojih se cijeli civilizirani svijet gnuša i osuđuje.
Na sreću, hrvatski narod i ostali građani Hrvatske su jasno pokazali na izborima što misle o takvim kombinacijama i ljudima koji ih promoviraju.
Josip Jurčević - 2,74%
M.Tuđman - 4,07%
Na njihovu žalost, NDH ostaje ono što je i bila: zločinačka, samoproglašena, dupeulizivačka i izdajnička tvorevina, a ustaše zločinci i izdajnici.
Došli kao blato na nacističkim čizmama i otišli s njima.


registracija
9/8/09

vinko12, 09.06.10. 23:49

Lauferu sviras komunisticku himnu. Hrvatska je nastala na svojoj proslosti i vjekovnoj teznji Hrvata za slobodnom drzavom, koja se je ostvarila kroz mnoge okupacione sustave pa i kroz SFRJ. Nasljednica je SRH samo po granicama ( nazalost jer je dobro reducirana) i po nicemu vise osim komunisticko srpske propagande i zelja. Gospodarski sustav je totalno drugaciji ( isti ili vrlo slican kao u NDH ako bas hoces), pravni, drustveni, obrazovni i sve ostalo. Kada bi se hrvatski komunisti odrekli zlocinacke SFRJ i zlocinca tita, onda bi tvoja bajka jos imala nekog smisla, ovako je obicno komunjarsko-boljsevicko sranje koje mozete sanjati jos kratko vrijeme. NDH i SFRJ zu zlocinacke tvorevine koje moraju imati istinitu povjest kako se nesto slicno nebi nikada ponovilo. Medjutim pupavca nesto drugo svrbi. Veliku srbiju nije moguce ostvariti u mirno doba, ako se ne ukine clan RH ustava o balkanskim udruzenjima, i to je to


registracija
1/4/07

ulomax, 30.06.10. 14:40

govnari srbski komunistički bi opet krojili sudbinu Hrvatima u HR


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika