09.06.2010. / 19:52

Autor: Hina

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo rezoluciju s novim sankcijama Iranu

Nove sankcije uključuju mjere protiv 40 iranskih tvrtaka povezanih s nuklearnom i raketnom industrijom, uključivo 15 tvrtaka povezanih s Revolucionarnom gardom i dvije banke

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je s 12 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim prihvatilo rezoluciju s četvrtim krugom sankcija protiv Irana jer nastavlja nuklearni program, u kojoj se uvode mjere protiv tvrtaka i banaka povezanih s iranskom nuklearnom i raketnom industrijom, proširuje embargo na uvoz oružja i uvode inspekcije brodova.

"Rezolucija je prihvaćena s 12 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim", rekao je predsjedatelje VS-a meksički veleposlanik Claude Heller.

Protiv rezolucije broj 1929, sročene na 10 stranica, glasovale su nestalne članice VS-a Brazil i Turska, a suzdržan je bio Libanon.

Brazilski i turski predstavnici su prije glasovanja obrazložili zašto se protive sankcijama, istaknuvši da ne rješavaju problem, a da se zauzimaju za diplomatski pristup, koji je dao rezulata u njihovu potpisivanju Teheranske deklaracije s Iranom, o zamjeni dijela iranskog nuklearnog goriva.

Sjednica je počela u 11,15 sati po newyorškom vremenu (17,15 CET), sat nakon predviđena početka, što sugerira da se do zadnjeg trenutka pregovaralo o konačnu tekstu.

Vijeće sigurnosti pooštrilo je sankcije protiv iranskih tvrtaka povezanih s nuklearnim programom, za koji Zapad sumnja da je usmjeren proizvodnji atomske bombe. Rezolucija je rezultat petomjesečnih pregovora skupine P5+1, pet stalnih članica VS-a: SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina te Njemačka.

Na sjednici na vlastit zahtjev sudjeluju njemački i iranski veleposlanici pri UN-u.

Nove sankcije uključuju mjere protiv 40 iranskih tvrtaka povezanih s nuklearnom i raketnom industrijom, uključivo 15 tvrtaka povezanih s Revolucionarnom gardom i dvije banke.

Očekuje se da će američki predsjednik Barack Obama dati posebnu izjavu nakon prihvaćene rezolucije o sankcijama Iranu.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika