10.06.2010. / 20:03

Autor: Nacionalova redakcija

IBM predstavio najnovija rješenja za pohranu podataka i trendove u infrastukturi

Uspješnost informacijske infrastrukture može se mjeriti njenom sposobnošću kontinuiranog poboljšavanja u tri ključna područja: učinkovitosti pohrane, kvaliteti isporuke usluga i zaštiti podataka

IBM je predstavio svoje proizvode u području pohrane podatakaIBM je predstavio svoje proizvode u području pohrane podatakaNa IBM-ovom događanju Information Infrastructure Forumu predstavljena su najnovija rješenja za pohranu podataka, inovativni pristupi za učinkovito upravljanje informacijama te trendovi na području informacijske infrastrukture.

IBM-ovi domaći i međunarodni stručnjaci kroz dva niza predavanja upoznali su sudionike događanja s načinima kako IBM-ova infrastruktura optimizira pristup informacijama, štiti podatke, smanjuje operativne troškove te omogućuje organizacijama ostvarenje boljih poslovnih rezultata s manje sredstava.

Moshe Yanai, međunarodni stručnjak zaslužan za veliki doprinos u povijesti na području pohrane podataka, održao je predavanje o IBM-ovim XIV sustavima za pohranu podataka, dok je Roland Leins, IBM System Storage menadžer za srednju i istočnu Europu predstavio IBM-ovu strategiju pohrane podataka.

"Svijet postaje pametniji. Milijarde uređaja povezuju ljude i tvrtke te tako stvaraju nove mogućnosti. Na pametnom planetu, svaki je trenutak transakcija. Svaka transakcija stvara podatak kojeg treba pohraniti, kopirati, analizirati, klasificirati i provjeriti. O nekima od tih podataka treba se brinuti desetljećima. Ti novi uređaji i transakcije koje oni omogućuju, generiraju goleme količine podataka. Mogućnosti su danas neograničene, no resursi nisu. Današnja poslovna okruženja zahtijevaju pametnije sustave optimizirane za radna opterećenja koji smanjuju troškove i složenost upravljanja sve većim brojem informacija", rekao je Dijego Kotarac, System & Technology Group menadžer, IBM Hrvatska.

Upravljanje informacijskom infrastrukturom - zaštita podataka

Uspješnost informacijske infrastrukture može se mjeriti njenom sposobnošću kontinuiranog poboljšavanja u tri ključna područja: učinkovitosti pohrane, kvaliteti isporuke usluga i zaštiti podataka.

Poboljšavanje učinkovitosti pohrane podataka područje je gdje IBM pomaže klijentima širom svijeta u njihovim nastojanjima za što boljim upravljanjem rastom informacija. IBM je demonstrirao svoje sposobnosti smanjivanja zahtjeva za fizičkom pohranom podataka - do 50 posto - kako unutar same kompanije, tako i kod klijenata koji su već implementirali nove tehnologije.

Tehnologija za automatiziranu pohranu međusobno povezanih podataka, konsolidiranu pohranu podataka većeg kapaciteta na diskovima smještenima na većem broju sustava i virtualiziranu pohranu podataka, omogućava klijentima upravljanje rastom poslovanja bez povećanja složenosti sustava. Zaštita podataka ključna je funkcionalnost - ne samo zbog njene uloge u smanjivanju rizika od uništavanja, krađe ili gubitka podataka, nego i zbog veće količine podataka koja postoji u sigurnosnim kopijama, arhivama i na flash diskovima, od one količine koja se nalazi u primarnim uređajima za pohranu podataka.

"Stari procesi zaštite podataka neće moći udovoljiti zahtjevima današnjeg poslovanja. Nove strategije i nove tehnologije omogućuju aplikacijama "stalni pristup" ili "gotovo stalni pristup" podacima i to za mnogo manje novca. IBM pomaže svojim korisnicima, bez obzira je li riječ o malim ili velikim tvrtkama, u implementaciji najboljih praksi na području zaštite podataka i osiguravanju kontinuiranog poslovanja kopiranjem podataka na većem broju lokacija", naglasio je Dijego Kotarac iz IBM-a Hrvatska.

Upravljanje informacijskom infrastrukturom - arhiviranje podataka

Arhiviranje podataka značajno je za procese zaštite podataka te isto tako i u upravljanju podacima u poslovne svrhe. Arhiviranje pomaže u konsolidaciji i standardizaciji pravila upravljanja podacima te njihovom memoriranju u skladu s postavljenim ciljevima zaštite podataka. Arhivirani podaci mogu se pohranjivati u jeftinijim uređajima za pohranu međusobno povezanih podataka čime se smanjuju kako kapitalni tako i operativni izdaci tvrtke. Arhiviranje je najbolja metoda za čuvanje poruka e-pošte, podataka u SAP sustavima i drugim aplikacijama jer može poboljšati vrijeme reakcije korisnika i smanjiti vrijeme potrebno za održavanje sustava, pomicanjem starih zapisa iz produkcijske baze podataka u poseban repozitorij.

Usluge za pohranu podataka

Informacijske infrastrukture isporučuju informacije koje su potrebne za pružanje raznih informatičkih usluga. Usmjeravanje pažnje na razinu usluga u pohrani podataka pomaže na tri temeljna načina:

• Razina usluge raste, kad se počne mjeriti i analizirati

• Izvještavanje o razini usluge pomaže u demonstraciji poslovne vrijednosti IT-a

• Povjerenje u pružatelja usluge preduvjet je za implementaciju sljedeće generacije "uvijek dostupnih" aplikacija.

Information Infrastructure Forum omogućio je sudionicima razmjenu znanja i prikupljanje novih informacija o razvoju učinkovitije i funkcionalnije informacijske infrastrukture. IBM-ovi stručnjaci predstavili su usluge, modele financiranja i tehnologiju koja pomažu u poboljšanju sustava za pohranu podataka, upravljanje uslugama i zaštitu podataka. IBM je do sada pomogao u rješavanju problema s pohranom podataka u više od tisuću tvrtki koje su postigle bolju kontrolu troškova, poboljšale vrijeme izvedbe ciklusa i smanjile rizik.

Vezane vijesti

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Tvrtka Računi.hr sa svojom tehnologijom PhotoPay izabrana je za jednu od 15 najperspektivnijih europskih tvrtki koje će se predstaviti u Belfastu, na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika