11.06.2010. / 16:44

Autor: Hina

Udruge protiv Vlade: Manji prihodi ugroziti će opstanak HRT-a

"Pretjerano je komplicirano za ministra Šukera odrediti pretplatu prema prosječnoj mirovini, jednostavnije mu je smanjiti pristojbu za jednaki iznos umirovljeniku s mirovinom manjom od dvije tisuće kuna i Ivici Todoriću", smatra Silvano Hrelja

Silvano HreljaSilvano HreljaNa vladin prijedlog o smanjenju rtv pristojbe reagiralo je više udruga koje se protive njezinu sniženju s 80 na 60 kuna, smatrajući kako će manji prihodi ugroziti opstanak i poslovanje Hrvatske radiotelevizije (HRT). Hrvatska udruga producenata uputila je otvoreno pismo ministru kulture Boži Biškupiću u kojemu ističe da takvim prijedlogom "prodajemo ono što se naizgled ne može prodati: hrvatsku kulturu i nacionalni identitet".

Vladin prijedlog, ocjenjuju u udruzi producenata, ugrožava neovisnost i budućnost jedinoga javnog servisa te pogoduje interesima inozemnoga kapitala čiji je jedini interes profit i servisiranje javnosti zabavnim sadržajima neupitno loše kvalitete. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora Hrvatske udruge producenata ističu da se osjećaju izigranima jer su sudjelovali u izradi prijedloga novoga zakona o HRT-u, pri čemu predloženo rješenje o smanjenu pristojbe nikada nije bilo predmet razmatranja.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja ocjenjuje da je HRT u "teškoj kadrovskoj, koncepcijskoj i financijskoj krizi" te je "zamisao da rješenju tog problema pomaže drastično rezanje prihoda - apsolutno cinična". "Predloženo rezanje prihoda vodi u bankrot, a ne u oporavak. Hrvatski državni proračun ovim rezanjem neće uprihoditi ni lipe, ali će s novim stotinama otpuštenih dobiti novo opterećenje", ističe se u priopćenju. Dodaje se kako će "hrvatska obitelj na jednoj strani zaštedjeti za kutiju cigareta da bi na drugoj izgubila televiziju uz koju su rasle generacije".

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ocjenjuje da je smanjenje pristojbe "još jedan u nizu dokaza posvemašnje nesposobnosti i dezorijentiranosti državnoga vrha" te izražava "duboku zabrinutost zbog učestalih očajničkih poteza vlade Jadranke Kosor". Podsjećajući na HSU-ov zakonski prijedlog kojim bi se smanjila rtv pristojba za umirovljenička domaćinstva prema prosječnoj mirovini a ne plaći, predsjednik stranke Silvano Hrelja zaključuje da je to bilo "pretjerano komplicirano za ministra Šukera kojemu je jednostavnije smanjiti pristojbu za jednaki iznos umirovljeniku s mirovinom manjom od dvije tisuće kuna i Ivici Todoriću".

"Izražavamo najoštrije protivljenje prijedlogu da se pristojba HRT-u smanji sa sadašnjih 80 kuna na 60 kuna. Smatramo to nastavkom pritiska politike na slobodu medija u Hrvatskoj i neizravnim ali planiranim uplitanjem u rad i funkcioniranje javnoga servisa", smatraju članovi Grupe za slobodne i odgovorne medije gdje su među desetak potpisnika Nada Zgrabljić Rotar, Sanja Sarnavka, Hajrudin Hromadžić, Viktorija Car i drugi.

Pozivaju nadležne da povuku prijedlog koji smatraju "dijelom sustavnog izravnog i neizravnog patroniziranja i nadzora vlasti nad radom javne radiotelevizije u Hrvatskoj". Ocjenjuju da Hrvatska radiotelevizija u sadašnjem razdoblju u mnogim dijelovima ne zadovoljava interes javnosti, ali da odluka Vlade ne može pridonijeti uspjehu restrukturiranja HRT-a nego će stvoriti još teže stanje a na štetu hrvatskih građana i ljudskih prava.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika