17.06.2010. / 15:10

Autor: Hina

Island dobio kandidatski status ali ostao bez datuma početka pregovora

Šefovi država ili vlada pozvali su Vijeće EU-a da pripremi pregovarački okvir za otvaranje pregovora, ali bez navođenja datuma kada će pregovori započeti.

Sudionici summita u Bruxellesu (Foto: Reuters)Sudionici summita u Bruxellesu (Foto: Reuters)Čelnici zemalja članica Europske unije odobrili su na summitu u Bruxellesu kandidatski status Islandu, ali bez određivanja datuma za početak pregovora, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Čelnici EU-a prihvatili su preporuku Europske komisije da se pregovori s Islandom trebaju otvoriti. Šefovi država ili vlada pozvali su Vijeće EU-a da pripremi pregovarački okvir za otvaranje pregovora, ali bez navođenja datuma kada će pregovori započeti.

U pregovaračkom okviru trebalo bi, između ostaloga, biti navedeno da Island mora ispuniti obveze prema Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, koje su isplatile štednju koju su njihovi građani izgubili u islandskoj banci Icesave.

Island je podnio zahtjev za članstvo u EU-u u srpnju prošle godine, a Europska komisija je objavila mišljenje o toj kandidaturi u veljači ove godine. Island bi mogao postati 29. članica EU-a, nakon Hrvatske, ako to prihvate islandski građani na referendumu.

Vezane vijesti

Strože prema nacionalnim proračunima

Strože prema nacionalnim proračunima

Skupina ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije pozvana da razmotri budućnost Europske unije pozvala je u preliminarnom izvješću,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika