18.06.2010. / 07:42

Autor: Hina

UN: Većina puteva organiziranog kriminala vodi u Europu

Količina kritvorene robe uhvaćene na europskim granicama povećala se deset puta tijekom posljednjeg desetljeća dostogavši vrijednost od 110 milijardi dolara

Antonio Maria CostaAntonio Maria CostaVećina oblika transnacionalnog kriminala kao svoje odredište ima Europu, kaže se u izvješću Ujedinjenih naroda o globalnim mrežama kriminala objavljenom u četvrtak u New Yorku. Izvješće UN-ovog ureda za droge i kriminal (UNODC) utvrdilo je da većina nezakonite trgovine ide u ili iz velikih zapadnih gospodarstava te Brazila, Rusije, Indije i Kine.

No zemljovid iz istraživanja UNODC-a pokazuje da je Europa jedina regija svijeta gdje postoji cjelokupan niz nezakonitih trgovina, od droga, ljudi, krivotvorene robe do prirodnih resursa. Ured sa sjedištem u Beču je upozorio da transnacionalni kriminal prijeti sigurnosti posebice u siromašnim zemljama koje već trpe uslijed sukoba.

"Kriminal potiče korpuciju, infiltrira se u poslovanje i politiku i ometa razvoj", napisao je izvršni ravnatelj UNODC-a Antonio Maria Costa.

Izvješće procjenjuje da u Europi ima 140.000 žrtava trgovine ljudima koje svojim izrabljivačima godišnje donose zaradu od tri milijarde dolara. Europa je i najveće tržište heroina koje se procjenjuje na 20 milijardi dolara godišnje. U Europsku uniju i Kinu u 2009. godini krijumčareni su prirodni resursi i divlje životinje vrijedni 2,5 milijardi dolara, kaže UNODC. Količina kritvorene robe uhvaćene na europskim granicama povećala se deset puta tijekom posljednjeg desetljeća dostogavši vrijednost od 110 milijardi dolara, kaže izvješće.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika