21.06.2010. / 07:46

Autor: Hina

Valentin Inzko će braniti prava slovenske manjine u Austriji

Inzko će rješavati pitanje nepoštivanja odredbe o dvojezičnim pločama na ulazu u neke koruške gradove

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Austrijanac Valentin Inzko izabran je u nedjelju za predsjednika organizacije za zaštitu interesa slovenske manjine u Koruškoj, na jugu Austrije.

Inzko, Austrijanac slovenskog podrijetla, koji će ubuduće predsjedati Vijećem koruških Slovenaca (RKS), pozvao je da se uklone nesuglasice između više političkih organizacija te manjine potekle iz Austro-Ugarskog Carstva, s oko 15.000 pripadnika, ili 3 posto stanovništva Koruške.

Pitanje na koje je usmjerena pozornost medija i koje očekuje Inzka tiče se postavljanja dvojezičnih ploča na ulazu u neke gradove na jugu Koruške. Ta je odredba zajamčena državnim ugovorom iz 1955., ali se nikad nije potpuno primjenjivala zbog žestoka protivljenja povijesnog vođe austrijske radikalne desnice Joerga Haidera koji je poginuo 2008.

Nepoštovanje te odredbe, preraslo u simbol, koje je osudio i austrijski ustavni sud, narušava odnose s Ljubljanom koja se zadnjih mjeseci uključila u rješavanje tog pitanja. Državni ugovor jamči i uporabu slovenskog jezika u upravi nekih općina i u školama, čemu se također želi posvetiti austrijski diplomat.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika