23.06.2010. / 13:37

Autor: Martina Čizmić

Obama krenuo u obračun s piratima: Piratstvo boli i šteti našoj ekonomiji

Samo u SAD-u godišnje piratstvo ošteti gospodarstvo za 20,5 milijardi dolara, odnosno neplaćanjem poreza šteta za državu iznosi izravnih 837 milijuna dolara

SAD-u je pokrenuo opsežnu akciju protiv internetskog piratstvaSAD-u je pokrenuo opsežnu akciju protiv internetskog piratstvaProblem internetskog piratstva već je godinama prisutan u cijelome svijetu. Filmska i glazbena industrija na razno su razne načine pokušali stati na kraj takvoj ilegalnoj praksi. No, do sad ni jedna akcija nije rezultirala značajnijim smanjenjem stope piratstva u svijetu.

Samo u SAD-u godišnje piratstvo ošteti gospodarstvo za 20,5 milijardi dolara, odnosno neplaćanjem poreza šteta za državu iznosi izravnih 837 milijuna dolara. Zbog toga je Obamina administracija osmislila po prvi put u povijesti strateški plan za borbu protiv piratstva.

Kako piše Reuters, strategija će se usredotočiti na borbu proti kršenja intelektualnih prava ilegalnim kopiranjem glazbe, filmova, televizijskih serija, video igrica, računalnog softvera i drugih proizvoda.

"Da to kažem izravno, piratstvo boli. Ono šteti našoj ekonomij, našem zdravlju i našoj sigurnosti", rekao je podpredsjednik SAD-a Joe Biden.

Kako bi osigurali da borba protiv pirata ovoga puta uspije, Amerikanci najavljuju koordiniranu akciju federalnih agencija diljem svijeta. Već su u svibnu pokrenuli operaciju "Global Hoax" kako bi zajedničkim radom sa agencijama u drugim državama slomili piratsku mrežu diljem svijeta. U srpnju je u planu pokretanje zajedničke akcije u 35 zemalja, a Obamina administracija najavila je da će takvih akcija do kraja godine biti još.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika