30.06.2010. / 18:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Povratak kostura u ormar: Kako je Sabor odustao od 'retorike grobišta'

Prema svemu sudeći, u nastajanju je trend odbacivanja retorike grobišta, koji se manifestira nevoljkošću saborske većine da rasprava krene u 'smjeru leševa'.

Gotovo dvadeset godina nakon masakra obitelji Zec, koju su ponad Zagreba, nedaleko od vašeg dvorišta, likvidirali pripadnici Merčepovog eskadrona smrti, koje je država za ove specijalne usluge nagradila slobodom i vjerojatno posebnim priznanjima za zasluge u Domovinskom ratu, krug ove horor priče se zatvara u nadasve očekivanom ambijentu - u prostorijama Hrvatskog Sabora. Događaj je poprilično svjež, desio se jutros oko 10 sati, kada je SDSS-ovac Milorad Pupovac, ponukan recentnim i dirljivim nastupom Žarka Domljana na Hrvatskoj televiziji, priču odlučio podijeliti sa svojim saborskim kolegama.

Domljanove šovinističke eskapade

Da ukratko osvježimo pamćenje, u jednom od najgrotesknijih televizijskim momenata u proteklih deset godina, bivši je šef hrvatskog sabora Žarko Domljan pokazao da ga godine definitivno nisu pregazile. Kako se mogao uvjeriti pomni pratitelj toga izdanja emisije Nedjeljom u dva, Žarkovi očnjaci su i dalje u formi, a prateća pjena što se cijedila sa sjekutića i dalje je, mnogo godina nakon političkog upokojenja, tako prirodno i državotvorno postojana. To se posebno moglo vidjeti u trenutku kad je voditelj Aleksandar Stanković počeo postavljati pitanja o bivšem šefu saborskog restorana Milanu Škoriću, Srbinu kojeg je Domljan otpustio 1990. Razlog otkaza? Nadasve pragmatične naravi: Srbin Škorić je otpušten jer je meso za saborske zastupnike nabavljao kod mesara Mihaela Zeca, čija je mesnica, kazao je Domljan, bila poznato okupljalište kosovaca i udbaša, te je prijetila opasnost da će otrovati zastupnike. Problem pritom nije predstavljala činjenica što Domljan - kako tada, tako i danas - za takve konstrukcije nema niti jedan dokaz, posebice za tvrdnju prema kojoj je Škorić bio kosovac.

Mihael Zec? Taj više neće trovati zastupnike, a kako znamo, Merčepova soldateska se pobrinula da 'Mihaelov izdajnički običaj' ne postane obiteljska tradicija.

Autor ukoričenih pamfleta

Žarko Domljan? Povlašteni umirovljenik po zanimanju, autor ukoričenih pamfleta u kojima opisuje slavne epizode iz početaka hrvatskog parlamentarizma, gdje je crticu dobio i Milan Škorić, i to u ulozi fatalnog antijunaka - jednog od prvih neuspješnih atentatora na 'našu stvar'. I sve to unatoč činjenici da je njegova udovica prošli tjedan upoznala javnost s podacima prema kojima je Milan Škorić bio hrvatski branitelj, kojeg su nakon otkaza iz Sabora njegovi sugrađani privatno i profesionalno šikanirali i koji - ako je to uopće bitno - meso uopće nije nabavljao kod mesara Mihaela Zeca!

Pupovcu poručili da začepi gubicu

Danas je ova priča, da se vratimo početku teksta, dobila nadasve očekivani, takoreći autentični politički epilog. Osuđujući Domljanove izjave koje je dao u Stankovićevoj emisiji, Pupovac je njegov istup ocijenio nedopustivim govorom mržnje prema pripadnicima srpske nacionalnosti, a time i kršenjem Ustava. Naime, ocijenio je da je Domljan tim istupom 'sugerirao da je obitelj Zec bila s pravom likvidirana' te da je Škorić "s pravom bio otpušten zbog srpske nacionalnosti". "Je li moguće da takvo što danas možemo čuti", upitao je zastupnike, i brzinom metka kojeg je u potiljak dobila 12-godišnja Aleksandra, uvaženi su mu kolege iz zastupničkog kluba HDZ-a dali prikladan odgovor: Poručili su mu da začepi gubicu.

Bljuvanje notorne mržnje

Vidajući još rane od fijaska na predsjedničkim izborima, i salvi kritika koje je zaprimio nakon zanimljivog konteksta u kojem je spominjao ustaškog krvnika Maksa Luburića, Andrija Hebrang je Pupovca optužio za 'nedopustivu zloupotrebu saborskog Poslovnika', naglasivši da 'za rješavanje prijepora (!) postoje nadležna tijela', uzgredno napominjući da 'Žarko Domljan više nije zastupnik ni član HDZ-a, već obični građanin, koji ima punu slobodu govoriti u medijima'. Makar ta sloboda, razvidno je iz Hebrangove logike, značila i bljuvanje notorne mržnje prema građanima pogrešne nacionalnosti.

Hebrang je još rekao 'da je Hrvatska odavno osudila zločin nad obitelji Zec', da su 'sudovi donijeli presude', dodavši da bi, 'ako bi želio reagirati na sve ono što se govori u medijima, morao svakih 15 minuta izlaziti za govornicu'.

Od Hebranga se ništa bolje ne očekuje

Kad na stranu stavimo Hebrangov ubojiti cinizam, koji se eksplicitno pojavljuje prilikom isticanja da su sudovi donijeli presude (jer Hebrang zasigurno zna da su te presude zbog proceduralne greške bile oslobađajuće naravi - ili on upravo to sugerira?), pa čak i kad zanemarimo njegovu usporedbu masakra tročlane obitelji sa svim onim dnevno političkim tričarijama koje se spominju u medijima - jer od Hebranga ništa bolje nismo ni očekivali - ostaje za primjetiti jedan fenomen koji sve do sada nije bio sastavni dio saborskog okruženja.

Prema svemu sudeći, u nastajanju je trend odbacivanja retorike grobišta, koji se manifestira nevoljkošću saborske većine da rasprava krene u 'smjeru leševa'.

Sve do danas, na djelu je dakle bila retorika grobišta, uslijed koje su se za potrebe kurentnih političkih situacija iskapale masovne grobnice, i to samo zato da bi njihov sadržaj - armiju kostura spremnih da još jednom poginu za 'naša' uvjerenja - poredali na prvu liniju ideološkog ratišta, kao živopisni dokaz da smo se 'mi' branili, a nikako pritom činili zločine. Ono što je donedavno bilo poželjno vitlanje leševima u Saboru, tako se danas pretvorilo u 'nedopustivu zloupotrebu saborskog Poslovnika'.

Leševi očigledno nisu dovoljno istrunuli

Razlog za ovaj preokret se prema svemu sudeći može pronaći u domeni medicinske znanosti: Leševi očigledno nisu dovoljno istrunuli, jer je za njihovo uvođenje u dnevni red saborske rasprave poželjno da ispod zemlje provedu najmanje 50-ak godina. Uz to, saborski tabu u vidu likvidiranih supružnika Zec i njihove kćeri i nije tako šokantan: oni su prije svega (bili) ljudi s imenom i prezimenom, i to radikalno pogrešnim, te su zbog toga ne samo bezvrijedni za 'afirmativnu ideološku eksploataciju', već opasno bazde na jedan od sramotnijih pravosudno-političkih slučajeva u povijesti samostalne Hrvatske. Na vlasti je, podsjetimo, bio HDZ, a neki od aktivnih protagonista koji su dali veliki obol u sprečavanju sankcioniranja ovog zločina, dan danas navodno sjede u ovoj instituciji.

P. S. Što se tiče ovog potpisnika, Hebrang je u pravu kada predbacuje Pupovcu jer ovaj spominje likvidacije srpskih civila u instituciji hrvatskog parlamentarizma. Obzirom na rasprave kojima smo kao gledatelji drugog programa HTV-a prilikom izravnih prijenosa saborskih sjednica svjedočili tijekom protekla dva desetljeća - počevši od šovinizma, ksenofobije, ratnohušačke retorike i uopće, primitivizma - podsjećanje na ubojstva iz početka 90-ih godina u najmanju je ruku neprimjereno.

Radi se, naime, o poštivanju minimuma higijenskih običaja, odnosno sprečavanju 'nedopustive zloupotrebe saborskog Poslovnika'.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

registracija
4/6/09

Alarik, 30.06.10. 18:32

Koliko god mi mrski bili HDZ-ovci ipak ste mi vi, neoliberalna bando, mrskiji. Našli ste se moralizirati ovdje zbog Nu2, ali to što Josifović pije kavicu s dojučerašnjim krvnicima zadarskog zaleđa koji se samo žale i žale i žale i žale, i to što ih se prikazuje kao nekakve žrtve, to vas nimalo ne dira. Gdje su isprike za prekomjerno granatiranje Zadra, gdje je isprika za Škabrnju?

Jučer su Srbi bili agresori, danas je krivnja (zahvaljujući mlakim i jadnim političarima, ali i medijskom blatu) izjednačena, a sutra najvjerojatnije će biti žrtve rata u Hrvatskoj.

Očito rata niste vidjeli kada ste toliko glasni u obrani prava manjina koja je do jučer žarila i palila i opet bi, da može. :/


registracija
4/6/09

Alarik, 30.06.10. 18:40

"... To se posebno moglo vidjeti u trenutku kad je voditelj počeo postavljati pitanja o bivšem šefu restorana Parlamenta Akbar Zeb, Pakistancu kojeg je John Doe otpustio 1990. Razlog otkaza? Nadasve pragmatične naravi: Paksitanac Zeb je otpušten jer je meso za parlamentarne zastupnike nabavljao kod mesara Arub Asm, čija je mesnica, kazao je Doe, bila poznato okupljalište Al-Qaede, te je prijetila opasnost da će otrovati zastupnike...."


registracija
27/7/09

columbo, 30.06.10. 20:23

Poslije gotovo svakog vaseg komentara, ja se Hrvoje osjecam nekako malim, nedoraslim hrvatstvu i cak sto vise, ponizenim...Problem je strastveno u mojoj osobi, jer sam, ocito zakrzljali domoljub. A, pazite ovo: rodjeni sam Hrvat i svi moji su, ni krivi ni duzni, ni zaluzni, bas takvi, a meni se niz obraze tako ucestalo cijedi sramota
Dakle, zasto mi je tako tugaljivo biti onim sto jesam? Zasto ja ne mogu poput dijela bezlicnih forimasa (kakav sam uostalom i sam) zakrvavljenih ciju poslati vas u neku stvar, nego odboljevati ovakve clanke!? Zasto sam ovakav izrod, a zivot bi mi mogao biti tako jednostavan u cahuri do koje nista ne dopire...A dozlaboga je kasno da se mijenjam i to je moja krivica, ako je krivica...Zato mladima, onima plemenite kovine poput vas i predlazem:
"Djeco, kad vam pola zivota ode, trazite od svojih majki da vas ponovo rode...!"


registracija
26/7/09

odredjen, 30.06.10. 21:54

Bravo Hrvoje! Ponovo jedna humana perspektiva koja baca svjetlo na iskvarenost vodecih politicara i njihovu nemogucnost sagledavanja bitnog.


registracija
30/9/09

davor12345, 01.07.10. 00:04

A ča san van ja reka!


registracija
9/8/09

vinko12, 01.07.10. 01:40

Komunjarska posla: ako nemoze manipulirati i uvecavati stare komunjarske dogme o jasenovcu, on nadje jednu ztvu pa o njoj trubi milion puta.
Slampavi "novinar" iz drustva mesicevih "anti-fsista" i potomak komunistickih koljaca (moralno smece) nam drzi vec duze vrijeme moralne pridike sa svojim proseravanjima, sto slicni njemu odmah polizu. Hebrang je jedini u tom komunjarskom saboru, koji ima tri ciste reci gadovima u brk sto misli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika