03.07.2010. / 14:34

Autor: Hina

SAD i Poljska potpisali amandman na sporazum o proturaketnom štitu

"On nije usmjeren protiv Rusije" već je njegova svrha obrana poljskog naroda i cijele Europe od raketnih prijetnji, a posebice iz Irana, objasnila je Hillary Clinton.

Hillary ClintonHillary ClintonSAD i Poljska potpisali su u subotu amandman na sporazum o američkom proturaketnom štitu tijekom posjeta američke države tajnice Hillary Clinton.

"To je čisto obrambeni sustav", rekla je Clinton novinarima. "On nije usmjeren protiv Rusije" već je njegova svrha obrana poljskog naroda i cijele Europe od raketnih prijetnji, a posebice iz Irana, kazala je.

Amandman na sporazum o proturaketnom štitu potpisali su zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Jacek Najder i američki veleposlanik u Poljskoj Lee Feinstein u nazočnosti Hillary Clinton i poljskog šefa diplomacije Radoslawa Sikorskog.

Sikorski je izjavio da se amandmanom usvaja novi predloženi sustav američkog predsjednika Baracka Obame. Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je amandman tehničke prirode i da su u njega uključene promjene koje je napravio Obama u sporazumu iz 2008.

Obama je objavio u rujnu da će SAD odustati od planova bivšeg predsjednika Georgea W. Busha o sustavu dugog dometa u korist sustava kratkog i srednjeg dometa kao odgovor na iranski program balističkih raketa. Rusija je kritizirala taj plan navodeći da je meta tog sustava njezin vojni arsenal.

Clinton je doputovala u Krakow kako bi nazočila sastancima na visokoj razini povodom obilježavanja 10. godišnjice Zajednice demokracija, međunarodne organizacije usredotočne na promoviranje demokracije.

U Krakow je doputovalo oko 70 stranih izaslanstava, a među sudionicima su bivša američka državna tajnica Madeleine Albright i Jerzy Buzek, predsjednik Europskog parlamenta. Na dnevnom redu je trenutačno stanje u osam zemalja, među kojima u Haitiju, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Clinton je počela posjet Krakowu polaganjem vijenca na spomenik žrtvama u Katynskoj šumi gdje je sovjetska Crvena armija ubila oko 22.000 poljskih časnika tijekom Drugog svjetskog rata.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika