07.07.2010. / 15:06

Autor: Hrvoje Šimičević

Hloverka vratila moć i utjecaj: 'Dakako, riječ je o političkoj odluci'

Od urednice samo jednog programskog segmenta - ali i najvažnijeg - Hloverka Novak Srzić tako je neočekivano promaknuta na poziciju glavnog kontrolora cjelokupnog programa, uključujući dakle i Informativu iz koje je konsenzualno smijenjena u siječnju ove godine

Hloverka Novak SrzićHloverka Novak Srzić"Ovo, nažalost, treba promatrati u političkom kontekstu", komentirala je danas bivša članica vijeća HTV-a Marina Škrabalo odluku svojih kolega koji su Hloverku Novak Srzić imenovali v.d. direktorice programa ove nacionalne televizijske kuće. Šokirane prijedlogom v.d. ravnatelja HTV-a Mislava Stipića da Hloverka naslijedi Domagoja Burića, Marina Škrabalo i Sanja Modrić podnijele su ostavku u Vijeću, nazvavši Hloverkino postavljanje na mjesto rukovodioca HTV-ovog programa 'provokacijom i vrhunskim bezobrazlukom'.

Apsurd biva veći ako je poznato da je upravo ovo tijelo - HTV-ovo Vijeće - u bližoj prošlosti maknulo Hloverku Novak Srzić iz Informative, nakon nezadovoljstva i prosvjeda koje su organizirali njezini tadašnji podređenici, optužujući je pritom za cenzuru, uređivački kaos, loše poslovanje i pripadajuće koketiranje s izvršnom politikom. Od detronizirane urednice samo jednog programskog segmenta - ali i najvažnijeg - Hloverka Novak Srzić tako je neočekivano promaknuta na poziciju glavnog kontrolora cjelokupnog programa, uključujući dakle i Informativu iz koje je konsenzualno smijenjena u siječnju ove godine, da ne govorimo i o mogućnostima prijedloga smijena i imenovanja svih urednika koji su joj podređeni. Premda je dobar dio javnosti nakon njezinog micanja iz Informativnog programa konstatirao da se radi o konačnom kraju dosadašnjeg Hloverkinog utjecaja na HTV-u, ona se dakle vratila, vjerojatno jača nego ikad prije.

Njezinom neočekivanom imenovanju prethodilo je nekoliko tjedana pretrpanih novinskim napisima o novom Vladinom prijedlogu zakona o HRT-u, koji će među ostalim osiromašiti ovu kuću za najmanje 300 milijuna kuna, i to preko smanjenja obavezne pristojbe. Takva odluka države naišla je na očekivana negodovanja u redovima same televizije, a većina zaključaka svodila se na priču o dodatnom (i nadasve agresivnom) pokušaju vlade da kontrolira hrvatsku javnu televiziju, već godinama ionako stigmatiziranu kao režimu 'naklonjenu' ustanovu. Voditelj Nedjeljom u 2 Aleksandar Stanković tako je jučer, gostujući na književnoj večeri u Petrinji rekao da se radi o 'načinu kojim Vlada drži u šaci HRT'. "Uglavnom oni nas trenutačno drže u šaci jer su sad tu odluku prolongirali do 1. studenog. A što to znači? Ako ne budete dobri, ako će Stanković, Šprajc, Latin i neki drugi još mutiti vodu, bit će šezdeset kuna, a ne osamdeset pa ih vi malo smirite. To je poruka s kojom se mi suočavamo na HTV-u nakon ove ucjene iz Vlade", kazao je tom prilikom Stanković.

Dva tjedna prije toga, u vladi se razglabalo o spornom prijedlogu Zakona. Kako se moglo očekivati, rukovodioci izvršne vlasti javno su odbacili ovakve i slične konstatacije. Štoviše, kancelarka Jadranka Kosor, koristeći svojevrsnu mantru prethodnika Ive Sanadera, naglasila je da novi zakon neće utjecati na politiku uređivanja na HTV-u. Ipak, činjenica je da će temeljem ovog prijedloga HTV morati sklopiti ugovor s vladom kojim će se točno odrediti programske obveze (npr. količina informativnog programa) i financijski okvir. Premda u vladi tvrde kako će HTV pored navedenog imati potpunu uredničku slobodu, jer će vlast tamo biti prisutna samo u operativnom smislu, brojni zaposlenici ove kuće - kao i Hrvatsko novinarsko društvo - smatraju kako je upravo Hloverkino današnje imenovanje potvrda da Vlada (odnosno HDZ) nije ništa prepustila slučaju.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 07.07.10. 16:33

Vrag je odnio šalu... Jaci & HDZ kompaniji se debelo trese stolica.
800.000 potpisa PROTIV je prilično nezgodno, svako malo ispadne neki HDZ lopovluk iz ormara, Milinović, Fuchs i ostala ministarska krema se takmiče u lupanju gluposti i iritiranju pučanstva... uz već "klasičare" Hebranga i Bebića.
A love više nema (za sve).
A ovi s HTV se jogune i sve to pokazuju... krajnje je vrijeme da se stvari vrate na pravi kolosijek i pokaže pučanstvu da su hadezejci sjajni momci i curice, da živimo sjajno i da nas čeka još sjajnija budućnost.
Zato je tu Hlo, da nam svima zatvori oči.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 07.07.10. 23:02

HDZ-ovo maslo to mora biti svima jasno.Neshvatljivo je sto oni sve serviraju ovom ispacenom i pokradenom narodu.Po tome se vidi koliko drze do tog svog naroda.Sram me je biti clan svih tih prevarenih Fuj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika