Objavljeno u Nacionalu br. 766, 2010-07-20

Autor: Marko Biočina

Udeseterostručio ponudu za Crobenz samo da ga ne bi dobio Lukoil

ALEKSANDER SVETELŠEK u startu je ponudio vrlo nisku cijenu za Crobenz, no predomislio se nakon
što je vidio da bi tvrtku
mogao dobiti LukoilALEKSANDER SVETELŠEK u startu je ponudio vrlo nisku cijenu za Crobenz, no predomislio se nakon što je vidio da bi tvrtku mogao dobiti LukoilČelni čovjek slovenske naftne kompanije Petrol Aleksander Svetelšek teško je primio poraz u javnom natječaju za kupnju hrvatskog lanca benziskih postaja Crobenz. Nakon što su se prošlog tjedna u domaćim naftaškim krugovima pojavile informacije da je Petrolova ponuda zbog iznimno niske ponuđene cijene eliminirana iz konkurencije, Svetlšek je doputovao u Zagreb i pokušao znatno povećati Petrolovu ponudu. Naime, prema neslužbenim informacijama, Petrol je u prvom krugu za Crobenz ponudio tek dva milijuna kuna, uz preuzimanje dugova poduzeća, dok su ostale dvije zainteresirane tvrtke, ruski Lukoil i slovački fond Slavia Capital ponudile deseterostruku cijenu. Ipak, kad je vidio da će izgubiti, Svetelšek je ponudio povećanje ponude na iznos od pet milijuna eura, no ta njegova ponuda odbijena je iz proceduralnih razloga.

Naime, iako je prema pravilima natječaja dopušteno direktno pregovaranje s ponuđačima, ti pregovori uglavnom se uglavnom vode oko pravnih pojedinosti u poslu, dok cijena transakcije značajnije ne odstupa od cifre navedene u obvezujućim ponudama. Utoliko je nejasno zašto je Petrol u ponudi poslao tako nisku cijenu, ako je za Crobenz bio spreman platiti 17 puta veću cijenu, koju je ponudio naknadno. Kupnjom Crobenza Petrol je trebao učvrstiti svoju poziciju drugog najvećeg maloprodajnog distributera naftnih derivata u Hrvatskoj, no sad bi se moglo dogoditi suprotno, jer je glavni kandidat za kupnju te tvrtke Lukoil. Maloprodajna mreža te tvrtke uskoro bi tako mogla iznositi oko 40 benzinskih stanica, čime će Lukoil postati ozbiljan tržišni igrač i konkurent Petrolu, pa je Svetelšek očito bio spreman ponuditi i znatno veću cijenu samo da to spriječi. Ipak, pitanje je zašto to nije učinio u službenoj ponudi.

Vezane vijesti

Petrol predstavio novu generaciju goriva

Petrol predstavio novu generaciju goriva

Grupa Petrol predstavila je novu generaciju visokokvalitetnih pogonskih goriva Q Max, od sada dostupnih na svim benzinskim postajama Grupe u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika