28.07.2010. / 15:31

Autor: Hina

Pahor u BiH: Ovakvu državu je teško voditi, političari sami trebaju naći rješenja

Najavio je i kako će se Slovenija zalagati da stanje na Zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu rasprava što će se voditi u tijelima Europske unije s ciljem potpore njihovim naporima da se priključe Uniji

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor u srijedu je, za neslužbenog posjeta Banjoj Luci, pozvao političare u Bosni i Hercegovini da sami postignu dogovor o političkim i ustavnim reformama koje bi dovele do uspostave racionalnije i učinkovitije države.

"Ovakvu državu (BiH) teško je voditi", izjavio je Pahor novinarima u Banja Luci gdje se tijekom dana sastao s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Nema dvojbe da nitko od samih ljudi u BiH ne može bolje razumjeti stvarne potrebe koje njihova zemlja ima pa stoga dokumenti o promjenama koji nastaju u Bruxellesu ili Washingtonu i ne mogu biti pravo rješenje za postojeće probleme, rekao je Pahor.

Sve etničke skupine u BiH, istaknuo je Pahor, moraju imati zajamčena jednaka prava, no i država mora biti učinkovitija nego što je to sada slučaj.

Slovenski premijer je izrazio nadu kako će do ustavnih promjena u BiH doći ubrzo nakon izbora zakazanih za 3. listopada.

Najavio je i kako će se Slovenija zalagati da stanje na Zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu rasprava što će se voditi u tijelima Europske unije s ciljem potpore njihovim naporima da se priključe Uniji.

Milorad Dodik ponovio je da RS nije zainteresirana za veće ustavne promjene u BiH, ali joj je u interesu stabilnost u cijeloj državi.

Pahor se u utorak navečer u Banjoj Luci iza zatvorenih vrata sastao i s predsjedateljm Vijeća ministara Bih Nikolom Špirićem s kojim je razgovarao o gospodarskim odnosima između dviju država. Tema razgovora bilo je i rješavanje bilateralnih pitanja poput štednih uloga bivše "Ljubljanske banke".

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika