31.07.2010. / 13:19

Autor: Hina

Grčki prijevoznici nastavljaju sa štrajkom, benzinske postaje "presušile"

Tisuće Grka i stranih turista pogođeno je i dalje nestašicom goriva zbog šestodnevnog štrajka cestovnih prijevoznika koji se teško odrazio na opskrbu benzinskih postaja usred turističke sezone.

Benzinske postaje su zbog štrajka "presušile" (Reuters)Benzinske postaje su zbog štrajka "presušile" (Reuters)Tisuće Grka i stranih turista pogođeno je i dalje nestašicom goriva zbog šestodnevnog štrajka cestovnih prijevoznika koji se teško odrazio na opskrbu benzinskih postaja usred turističke sezone.

Tisuće putnika blokirano je zbog štrajka, a otkazuje se i sve više rezervacija. Grčka vlada angažirala je u petak vojne kamione kako bi osigurala ospkrbu gorivom.

U mnogim dijelovima zemlje opskrbljeno je samo nekoliko benzinskih postaja. "Benzinske postaje su presušile", rekao je predstavnik sindikata Dimitris Makrivelios.

Štrajk je teško pogodio prerađivače ribe, koju Grčka izvozi i mnoge tvornice morale su zatvoriti svoja vrata zbog nedostatka goriva.

Vlasti su u srijedu izdale nalog prijevoznicima da se vrate na posao, upozorivši ih da bi oni koji to ne učine mogli biti kazneno gonjeni i ostati bez dozvole.

Kamiondžije su ipak u petak odlučili nastaviti sa štrajkom prosvjedujući protiv vladina plana da liberalizira njihov sektor i smanji cijenu prijevoza. Mjera je predviđena u sklopu plana gospodarskog oporavka koji Grčkoj diktiraju EU i MMF zbog dužničke krize bez presedana.

Po odredbama plana Grčka mora do rujna otvoriti svoj prevoznički sektor za konkurenciju i liberalizirati i druge zatvorene profesije, poput odvjetničke i arhitektonske, do lipnja 2011.

Cestovni prijevoz jedna je od najzatvorenijih profesija u Grčkoj. Nove dozvole nisu izdane gotovo 40 godina. One koje postoje prodaju se za stotine tisuća eura.

Štrajk jako brine turističke agencije. "Problemi s opskrbom se nastavljaju i pogoršavaju, osobito na otocima. Situacija je daleko od toga da se vraća u normalu unatoč vladinom nalogu kamiondžijama", rekao je predsjednik Grčkog saveza turističkih operatera Georges Telonis.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika