09.08.2010. / 14:26

Autor: Martina Čizmić

Ugledali se na Hrvatsku: I Slovenija kreće u reformu mirovinskog sustava

"Od 2000. godine pratimo stalni pad mirovina i standarda umirovljenika, a njega ne možemo zaustaviti samo kozmetičkim zahvatima. Već danas mirovinski fond punimo iz proračuna, umjesto iz doprinosa", istaknuo je premijer

Borut PahorBorut PahorNakon što je hrvatska vlada krajem srpnja prihvatila odluku kojom se uvodi prijelazni rok nakon kojeg će i žene i muškarci u mirovinu odlaziti s napunjenih 65. godina života, slična je odluka prihvaćena i u Sloveniji.

Baš kao i Hrvatsku i susjednu državu muče isti problemi - sve starije stanovništvo, velik broj umirovljenika i urušavanje mirovinskog sustava u sadašnjem obliku.

Premijer Borut Pahor je prilikom predstavljanja novog mirovinskog sustava istaknuo kako je želja vlade omogućiti "pravedan i predvedljiviji sistem mirovinskog osiguranja".

No, premijer je svjestan i kako bi svaka odgoda reforme mogla samo rezultirati još lošijim stanjem, što si vlada ne može priuštiti.

"Od 2000. godine pratimo stalni pad mirovina i standarda umirovljenika, a njega ne možemo zaustaviti samo kozmetičkim zahvatima. Već danas mirovinski fond punimo iz proračuna, umjesto iz doprinosa", istaknuo je premijer.

Slovenija će novim mirovinskim sustavom pokušati stvoriti uvjete u kojima bi država mogla osiguravati prava koja proizlaze iz mirovinskog sustava, što je moguće postići samo produljenjem radnog vijeka.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika