10.08.2010. / 08:28

Autor: Hina

Ronioci izvukli više od stotinu mina iz Bohinjskog jezera

U Bohinjsko jezero srušio se 1917. godine vlak koji je prevozio streljivo za austro-ugarsku vojsku na fronti na rijeci Soči. Zato se pretpostavlja da jezero krije još dosta sličnih eksplozivnih sredstava iz Prvog svjetskog rata

Bohinjsko jezeroBohinjsko jezeroRonioci-mineri otkrili su i izvukli u ponedjeljak iz Bohinjskog jezera više od stotinu mina koje su onamo dospjele 1917. godine, objavio je Darko Zgonjič, voditelj protuminerske postrojbe slovenske Državne službe za zaštitu i spašavanje.

U mulju ispod dna tog glečerskog jezera, kojega je najveća dubina 43 metra, pronađeno je i uklonjeno 70 tromblonskih te 64 mina kalibra 80 milimetara, a sve su austrijske proizvodnje.

U Bohinjsko jezero srušio se 1917. godine vlak koji je prevozio streljivo za austro-ugarsku vojsku na fronti na rijeci Soči. Zato se pretpostavlja da jezero krije još dosta sličnih eksplozivnih sredstava iz Prvog svjetskog rata.

Povijesni izvori govore da je na dnu Bohinjskog jezera i cijela kompozicija vlaka koji je putovao prema talijanskoj fronti.

Prije desetak godina razmišljalo se o njegovu uklanjanju s dna jezera, ali se od toga odustalo jer bi to bio skup i ekološki sporan čin. Uz to, moguća preostala eksplozivna sredstva iz vlaka nisu opasnost za kupače koji se na obali jezera kupaju u ljetnim mjesecima.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika