10.08.2010. / 14:24

Autor: Deutsche Welle

DW: Blackberry ima problema jer je presiguran?

Borba na tržištu mobilne telefonije je nemilosrdna. Ako se u toj borbi kao protivnik pojave i vlade pojedinih zemalja, tada je situacija kritična. Upravo to se dogodilo i planetarno popularnom Blackberryju.

I Barack Obama koristi Blackberry, ali s posebnim sigurnosnim ograničenjimaI Barack Obama koristi Blackberry, ali s posebnim sigurnosnim ograničenjimaMenadžeri kanadske tvrtke Research in Motion (RIM) koja stoji iza planetarno popularne komunikacijske marke Blackberry ovih su dana razasuti po cijelom svijetu udubljeni u pregovore s lokalnim vladama. Prvi uspjesi su tu: zemlje poput Saudijske Arabije, koja je sa 700.000 korisnika najveća platforma za Blackberry na unosnom bliskoistočnom tržištu, postigle su dogovor s RIM-om i dopustile daljnje korištenje usluge Messenger ali pod uvjetom smještaja servera u samoj Saudijskoj Arabiji, a ne u Kanadi ili Velikoj Britaniji. Neki to doživljavaju kao pobjedu za Blackberry dok drugi tvrde da je država opet pobijedila u borbi oko kontrole osjetljivih podataka korisnika.

Komunikacijsko sredstvo za teroriste?

O čemu se zapravo radi? Posljednjih tjedana nekoliko važnih tržišta, osim spomenute Saudijske Arabije i Ujedinjeni Arapski Emirati, Libanon ali i Indija zaprijetili su da će korisnicima Blackberryja zabraniti korištenje usluge Messenger. Pogotovo su u Indiji sumnjičavi prema Blackberryju nakon što je postalo poznato da su teroristi koji su 2008. napali Mumbai nesmetano komunicirali upravo preko RIM-ovih servera. Razlog je taj što, za razliku od ostalih mobilnih kompanija, poruke Blackberryja idu preko tvrtkinih servera u Kanadi i Velikoj Britaniji gdje se kodiraju i upućuju prema primaocu. Time poruke preko Blackberryja u potpunosti zaobilaze mogućnost kontrole od strane lokalnih vlasti. Na taj način je moguća nesmetana i sigurna komunikacija i onima koji baš nemaju najbolje namjere. To je zemljama u kojima je borba protiv terorizma jedna od primarnih državnih zadaća, trn u oku. Naime, noćna mora svake obavještajne službe je nedostupan server preko kojeg je moguća nesmetana, i što je još važnije, nekontrolirana komunikacija. I stoga je RIM, kako bi ostao na unosnim tržištima poput saudijskog ili indijskog, pristao na to da server za prijenos poruka postavi u samoj zemlji čime bi omogućio pristup lokalnim vlastima. Saudijske vlasti su nakon toga povukle prijetnje o zabrani Messengera.

Problemi i s Berlinom?

No komunikacija koja se ne nalazi pod kontrolom državnih organa očito je trn u oku i vlastima u ostalim zemljama gdje se Blackberryjem koriste državni službenici. Kako piše njemački dnevnik "Handelsblatt" njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière članovima kabineta Angele Merkel kao i ostalim visokim državnim službenicima, preporučio je da se suzdrže od korištenja Blackberryja. I njemačkim vlastima smeta činjenica da se cjelokupna komunikacijska infrastruktura nalazi u rukama jedna privatne strane tvrtke kao što je to slučaj s RIM-om. Prema mišljenju njemačkog ministra, država je ta koja treba odrediti standarde pristupa vlastitim komunikacijskim mrežama. Dvojbe glede Blackberryjevog standarda izrazile su i vlasti u Washingtonu tako da pred RIM-om, usprkos pohvalnim osvrtima u stručnom tisku na najnoviju generaciju Blackberryjevih smartphonea, očito stoji naporna i pregovorima s vlastima prenatrpana jesen.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika