16.08.2010. / 15:15

Autor: Hina

Umro Dimitris Ioannidis, jedan od čelnika grčke vojne hunte

Ioannidis je bio i jedna od ključnih osoba u zbacivanju ciparskog predsjednika, nadbiskupa Makariosa 1974., što je izazvalo tursku invaziju na Cipar i podjelu otoka

Dimitris Ioannidis, čelnik grčke vojne hunte koja je u Grčkoj bila na vlasti od 1967. do 1974., umro je u ponedjeljak od upale pluća u dobi od 87 godina, izvijestili su bolnički izvori u Ateni.

Ioannidis je noć ranije prebačen u bolnicu iz zatvora u kojemu je služio doživotnu zatvorsku kaznu na koju je 1975. osuđen zbog izdaje.

"Smješten je u bolnicu noćas a umro je jutros", izjavio je dužnosnik državne bolnice Nikaia u Ateni za Reuters.

Kao zapovjednik vojne policije, Ioannidis je bio jedan od odgovornih za krvavo gušenje pobune na atenskom politehničkom sveučilištu 1973. Nekoliko dana kasnije zbacio je diktatora Georgea Papadopoulosa.

Ioannidis je bio i jedna od ključnih osoba u zbacivanju ciparskog predsjednika, nadbiskupa Makariosa 1974., što je izazvalo tursku invaziju na Cipar i podjelu otoka.

Ioannidis je 1975. osuđen na smrt zbog veleizdaje, a kazna je kasnije preinačena u doživotni zatvor.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika