19.08.2010. / 18:13

Autor: Hina

Španjolska odgodila izručenje osumnjičenog za ratne zločine BiH

Španjolska je odlučila odgoditi izručenje Veselina Vlahovića nakon što je utvrđeno da je počinio kaznena djela i u toj zemlji

Vlahović će ostati odslužiti kaznu u ŠpanjolskojVlahović će ostati odslužiti kaznu u ŠpanjolskojŠpanjolske vlasti odgodile su najavljivano izručenje Veselina Vlahovića, zvanog Batko, pravosuđu Bosne i Hercegovine koje ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima u sarajevskom naselju Grbavici, potvrdilo je u četvrtak ministarstvo sigurnosti BiH.

"Središnji nacionalni ured Interpola Madrid dostavio je u srijedu Interpolu Sarajevo informaciju o odgađanju izručenja Veselina Vlahovića Batka Bosni i Hercegovini", navodi se u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima u BiH, uz pojašnjenje kako bi novi datum izručenja mogao biti poznat nakon što Vlahović u Španjolskoj izdrži zatvorsku kaznu koja bi mu trebala biti izrečena zbog kaznenih djela počinjenih u toj zemlji.

Vlahović je u BiH trebao biti izručen 25. kolovoza a već je bio organiziran i posebni let za njegov prijevoz iz Španjolske u Sarajevo.

Prema nepotpunim informacijama, španjolske su vlasti tek nedavno utvrdile kako je Vlahović, koji je uhićen u toj zemlji još u ožujku, i ondje počinio kaznena djela zbog kojih mora odgovarati.

Vlahovića je španjolska policija uhitila u Alicanteu s krivotvorenom bugarskom putovnicom na temelju međunarodne tjeralice što su je za njim raspisale i BiH i Crna Gora čiji je državljanin.

Vlahović je u Crnoj Gori i osuđen zbog razbojstva i nasilničkog ponašanja no iz zatvora u toj zemlji je uspio pobjeći još 2001. godine.

Prema izjavama svjedoka koje prikupilo Tužiteljstvo BiH, Vlahović je 1992. i 1993. godine kao pripadnik paravojnih postrojbi bosanskih Srba izravno sudjelovao u ubojstima najmanje stotinu građana nesrpske nacionalnosti u sarajevskon naselju Grbavici kao i u protjerivanju većeg broja civila.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je kako je vijest o odgodi Vlahovićeva izručenja doživljena kao veliko iznenađenje jer su već bile dogovorene sve potankosti.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika