23.08.2010. / 19:01

Autor: Deutsche Welle

DW: Dodiku nije u interesu smirivanje napetosti na Balkanu

Sudeći prema riječima Milorada Dodika, Izrael ga je podržao u procjeni da se Turska miješa u unutrašnje poslove BiH. Sudeći prema medijima na njemačkom jeziku, to je dokaz da stabilnost Balkana nije u interesu vlade RS.

Milorad DodikMilorad DodikList "Neue Zürcher Zeitung" piše kako je Dodik tijekom razgovora s izraelskim dužnosnicima dobio "potvrdu da i oni sa zabrinutošću promatraju politički angažman Turske na Balkanu". Dodik, koji je istovremeno pohvalio "umjerenu politiku Izraela na Bliskom istoku", ide korak dalje i tvrdi da se Turska miješa u unutrašnje stvari BiH. "Neue Zürcher Zeitung" dalje piše:

"Dodikova kritika na račun Turske djeluje neuvjerljivo. Činjenica je da je upravo Turska bitno doprinijela poboljšanju odnosa BiH i Srbije. Dokazuje to i susret Borisa Tadića i Harisa Silajdžića koji su potpisali 'Istanbulsku deklaraciju', te najavljeni posjet Silajdžića Beogradu.

Dodiku nije u interesu poboljšanje odnosa Beograda i Sarajeva. Svoj politički utjecaj on može zahvaliti prvenstveno stalnim isticanjem tvrdnji o opasnosti koja prijeti od Bošnjaka u Sarajevu, te, s druge strane, podršci koju ima u Beogradu.

Posebno nepovoljno za političkog tvrdolinijaša iz Banjaluke je što se vlada Srbije približava Sarajevu u izbornoj godini. Istanbulska deklaracija koju su potpisali Silajdžić i Tadić, a koja je usmjerena prema uspostavi mira u stabilnosti u regiji, stoga se u Banjaluci smatra bezvrijednom. Sudeći prema stavu Milorada Dodika, Haris Silajdžić nije ni imao pravo potpisati takvu deklaraciju.

Na taj način Dodik nije mogao jasnije staviti do znanja da popuštanje napetosti u regiji nije u njegovom interesu", zaključuje list "Neue Zürcher Zeitung".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

U Hrvatskoj jake nacionalističke tendencije

U Hrvatskoj jake nacionalističke tendencije

Posljednje izvješće ‘Nacije u tranziciji 2012' nevladine organizacije Freedom House u kojem se analizira demokratski razvoj država središnje i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika